X

Dünya’nın Son Buzul Çağındaki Ortalama Sıcaklığı Keşfedildi

Dünya, büyük bir küresel iklim değişikliğinin içinde ve bilim insanları, iklim değişikliğinin gideceği yönü en doğru şekilde tahmin edebilmek için geçmişteki iklim verilerinden faydalanmaya çalışıyorlar. Nature’da yayınlanan yeni bir çalışmada bilim insanları, 20 bin yıl önce sona eren son buzul çağdaki ortalama sıcaklığı tespit ettiklerini duyurdular.

Bilim insanlarının çalışmasına göre son buzul çağında Dünya’nın ortalama sıcaklığı 7.78 ℃ seviyelerindeydi. 20. yüzyılda ortalama sıcaklığın 13.89 ℃  seviyelerinde olduğunu bilenler için aradaki fark az gibi görünebilir. Ancak küresel iklim ortalaması söz konusu olduğunda yarım derecelik bir farkın dahi iklimin kurak mı yağışlı mı olacağını belirlediğini söyleyelim.

Arizona Üniversitesi’nden yer bilimleri uzmanı Jessica Tierney, meslektaşları ile birlikte son buzul çağındaki deniz yüzeyi sıcaklıklarını ortaya çıkarmak için okyanusta bulunan plankton fosillerindeki paleoiklim imzalarını analiz etti ve elde edilen verileri, eski hava durumu modellerini simüle etmek için halihazırda kullanılmakta olan modellere uyguladı.

Bir meteoroloji ofisinde hava durumu tahmini yapmak için sıcaklığı, basıncı, nemi ölçmek ve bu ölçümleri tahmin modellerine uygulamak gerekiyor. Bilim insanları, son buzul çağının ortalama sıcaklığını bulmak için verilerini ABD Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nin hava durumu tahmin modeline entegre ettiler ve çıkan sonuçları günümüzdeki sonuçlarla kıyasladılar.

Haberimizin başında da belirttiğimiz gibi bilim insanları, binlerce yıl öncesinin ortalama sıcaklıklarını tespit ederek yakın ve uzak gelecekteki iklim değişikliğini öngörmeye çalışıyorlar. Son çalışma, atmosferdeki karbon konsantrasyonu ile ortalama hava sıcaklığı arasındaki ilişkiyi anlama konusunda oldukça önemli veriler sunuyor.

Bilim insanlarının araştırmalarına göre son buzul çağında atmosferdeki karbon konsantrasyonu milyonda 180 molekül seviyesindeydi. Bununla birlikte günümüzde atmosferdeki karbon konsantrasyonu milyonda 415 molekül olarak ölçülüyor. Bu da büyük bir iklim değişikliğinin içinde olduğumuzun en büyük kanıtı.

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post