X

Düzenlemeler de işe yaramadı: Bir yılda 80 milyon ölüm!

Küresel köpekbalığı avcılığı ölüm oranlarına ilişkin yeni bir çalışma, insanlığın okyanuslar üzerindeki olumsuz etkisinin gerçek boyutunu ortaya koyuyor. Balıkçılık düzenlemelerine ve yüzgeç avcılığı yasaklarına rağmen, her yıl yaklaşık 80 milyon köpekbalığı insanlar tarafından öldürülüyor.

Son yirmi yılda, köpekbalıkları dünyanın en çok tehdit altında olan yaban hayatı arasında giderek daha fazla kabul görmeye başladı ve bu nedenle bilimsel ve düzenleyici incelemeler arttı. Ancak, koruyucu düzenlemelerin köpekbalığı avcılığı ölümleri üzerindeki etkisi küresel ölçekte daha önce hiç değerlendirilmedi. Yeni araştırmanın yazarları, 2012 ile 2019 yılları arasında toplam balıkçılık ölümlerinin en az 76 ila 80 milyon köpekbalığı arasında arttığını ve bunların 25 milyonunun tehdit altındaki türler olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor. Ölüm oranı kıyı sularında %4 artarken, pelajik balıkçılıkta, özellikle Atlantik ve Batı Pasifik’te %7 azalmış durumda. Balıkçılık ölüm verilerini küresel düzenleyici ortamla ilişkilendiren araştırmacılar, tasarlanan yaygın mevzuatın ölüm oranını azaltmadığını, ancak bölgesel köpekbalığı avlama veya tutma yasaklarının bazı başarılar elde ettiğini gösterdiğiniz söylüyor.

Köpekbalığı türleri aşırı avlanma tehdidiyle karşı karşıya ve pelajik orkinos balıkçılığı uygulamaları sırasında da çok sayıda köpekbalığı şans eseri yakalanıyor. Asya pazarlarında değerli bir ürün olan köpekbalığı yüzgeçlerine olan talep de giderek artıyor.

Yeni çalışmanın arkasındaki ekip, balıkçılık verilerini, bilgisayar modellemesini ve uzman görüşmelerini kullanarak düzenlemelerin küresel köpekbalığı avcılığı ölümleri üzerindeki etkisini araştırdı. Ancak bulguları ümit edildiği kadar olumlu değildi ve balıkçılıktan kaynaklanan ölümler genel olarak son 10 yılda artmaktaydı.

Yazarlar, bölgesel yasakların bir miktar etkiye sahip olduğunu ancak genel yasaların köpekbalığı ölümünü azaltmadığını belirtiyor.

Yazarlar, bulgularına potansiyel bir açıklama olarak “Bu bulgular, köpekbalığı avcılığında ölüm oranlarının, daha büyük pelajik türlerin avlanmasından uzaklaşarak daha küçük kıyı türlerinin tam kullanımına doğru kaydığını ve yeni düzenleme ve koruma zorlukları ortaya çıkardığını gösteriyor” diyor.

Çalışma, insanların oluşturduğu tehdidin, köpekbalıklarının insanlara karşı oluşturduğu tehdide göre çok daha büyük olduğunu bir kez daha hatırlatırken, aynı zamanda köpekbalıklarının korunmaya ne kadar fazla ihtiyaç duyduklarını da ortaya koyuyor.

Yazarlar WordsSideKick.com ile yaptıkları görüşmede, köpekbalığı avcılığının yasaklanması, avlanma limitleri ve kilit alanların korunması gibi önlemlerin köpekbalıklarının korunmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Başyazar Boris Worm, “Bu çözülebilir bir sorun” dedi ve ekledi: “Fakat bu gerçekten çözülmesi gereken bir sorun çünkü köpek balıklarının fazla vakti kalmadı.”

Çalışma Science dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post