X

Ekran Başında Geçirilen Süre Çocukların Gelişimini Etkiliyor

Telefon, televizyon, tablet, bilgisayar gibi cihazlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline gelmiş durumda. Birçoğumuz günümüzün önemli bir kısmını bu cihazların ekranlarına bakarak geçiriyoruz. Aynı şekilde çocuklarda da benzer bir durumla karşılaşıyoruz.

Bu nedenle de uzmanlar, çocukların ekran başında geçirdikleri süreden nasıl etkilendiklerini araştırıyor. Japonya’daki Osaka Üniversitesi ve Hamamatsu Üniversitesi’nde yakın zamanda yapılan araştırma ise bu durumun çocukların gelişimi üzerindeki etkileri konusunda önemli bilgiler sunuyor.

Ekran başında uzun süreler geçirmek, küçük çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor

Japon araştırmacılar, bu tarz cihazlarda her gün bir veya daha fazla saatin üzerinde zaman geçirmenin 2 yaşındaki çocukların büyümesi ve gelişmesi üzerinde etkisinin olduğunu ortaya koydu. Bulgular, akıllı telefonların çocuklar üzerindeki etkileri hakkındaki endişelerin ortasında geldi. Dünya Sağlık Örgütü de 2 yaşındaki çocukların televizyon izlemek ve bilgisayar oynamak gibi ekran başında hareketsiz zaman geçirilen faaliyetlerin günlük bir saati geçmemesini öneriyordu.

Çalışmada, Aralık 2007 ile Mart 2012 arasında doğan 885 çocuktan veriler analiz edildi. 4 yaşına kadar izlenen bu çocukların ortalama günlük ekran süresinin de 2,6 saat olduğu görüldü. Araştırmacılar, günde 1 saat veya daha fazla ekran süresinin, bazı iletişim ve günlük yaşam becerilerini etkilediğini gösterdi. Özür dileme ve selam verme gibi sosyalleşme becerilerinde ise hiçbir etki görülmedi.

Yukarıda bahsi geçen iletişim becerileri; düşünceleri ifade etme, söylenenleri anlama gibi beceriler olarak tanımlanırken günlük yaşam becerileri ise etrafı toplama ve ev işlerine yardım etme becerileri olarak tanımlandı.

Osaka Üniversitesi’nden Kenji Tsuchiya ise konuya ilişkin açıklamalarında “Modern çağda, günlük yaşamda ekranları ve dijital teknolojiyi kullanmaktan kaçınamayız. Bu nedenle bunların olumsuz etkilerini azaltmanın akıllı bir yolunu bulmalıyızifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre çocukların dışarda oynamasına izin vermek bu olumsuz etkileri azaltabilir

Çalışma ayrıca, ekran süresiyle oluşan olumsuz etkilerin dışarı çıkmayla azaltılabileceğini buldu. Buna göre 30 dakika veya daha fazla dışarı çıkmalarını sağlamak, bu olumsuz etkilerin bazılarının azalmasını sağlıyor.

Araştırmada, günde 30 dakikadan fazla dışarıda oynayan çocukların günlük yaşam becerileri üzerindeki etkinin önemli oranda azaldığı gözlemlendikten sonra bu sonuca ulaşıldı. Ancak iletişim tarafında benzer bir değişim görülmedi.

Uzmanlar, ekran süresiyle ortaya çıkan olumsuz etkilerin sınırlı olduğuna da vurgu yaparken, ebeveynlerin bu konuda biraz daha dikkatli olması durumunda etkilerin azaltmanın çok da zor olmayacağını belirtiyor.

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post