X

Ekşi Sözlük CEO’sundan Erişim Engeli Hakkında Açıklama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK); Türkiye’nin en çok ziyaret edilen internet sitesi ve en büyük sosyal medya platformu Ekşi Sözlük’ü 21 Şubat akşamı alınan ani bir kararla erişime kapatmıştı.

Erişim engeli yaptırımı öncesinde kendileriyle herhangi bir uyarı paylaşılmadığını ifade eden Ekşi Sözlük yönetimi, konu hakkında adli makam ve mercilerle görüşerek mücadele etmeye başladı. 

Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut’tan açıklama:

BTK’nın internet sitesinde yayınlanan kararda “21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” açıklaması yapılmıştı. Ardından Twitter üzerinden paylaşım yapılan Ekşi Sözlük hesabından “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız” ifadeleri kullanılmıştı. 

Mediascope’tan Ali Deniz Çakır’a açıklamalarda bulunan CEO Başak Purut “BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz.”

“Anayasaya aykırıdır…”

“Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Kanunlarda da görülen husus değil çünkü fonksiyonu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Bu hem Avrupa İnsan Hakları’na aykırı hem anayasaya hem de mevcut yasaya aykırı”

“Sosyal medyada algı operasyonu yapılıyor. Genelde ekran görüntüsü paylaşılan içerikler, biz haberdar olduğumuz zaman anında kaldırılmış içerikler oluyor. Şikayet üzerine kaldırdığımız içerikleri sanki biz ısrarla sitede tutuyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu algı operasyonları sonuca ulaşılmak için mi yapıldı yoksa çıkacak sonucu normalleştirmek için mi bilmiyorum ama bu operasyonların kamuoyunu etkileme açısından yapılmış olma ihtimali var.”

“Bütün içeriklerin denetlenmesi mümkün değil ama bazı infial yaratacak içeriklerin teyide ihtiyacı olup olmadığına dair sitemizin kurallarına bir ekleme yapacaktık. Depremdeki kaotik ortamda böyle bir eksiklik olduğunu düşünmüştük”

Ekşi sözlüğün erişime engellemesi ve Başak Purut’un açıklamaları hakkındaki düşüncenizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz:

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post