Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nde üzerine çalışılan bir proje ile tipik bir elektrikli araç aküsü için şarj süresi 10 dakika gibi kısa bir süreye indirildi. Araştırmanın yöneticisi olarak görev alan Chao-Yang Wang, “Daha küçük, daha hızlı şarj olan pillere olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla” dedi.
Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu, Golden State’de benzinle çalışan araçların satışına kısıtlamalar getirmek ve nihayetinde yasaklamak için Ağustos ayında kapsamlı bir plan kabul etmişti. Bu plan kapsamında, 2035 yılına kadar Amerika Birleşik Devleti’ndeki otomobil pazarında bulunan araçların içten yanmalı motorlu araçlar olmaması hedefleniyor.
Wang, yeni otomobil satışlarının pille çalışan elektrikli araçlara (EV’ler) kayması durumunda, piller için iki büyük dezavantajın üstesinden gelmeleri gerektiğini ifade etti. İlk olarak, şarj edilmeleri için çok zaman gerekmesi. Benzin pompasında birkaç dakika harcamak yerine, bazı EV’lerin aküye bağlı olarak yeniden şarj olması tüm gün sürebilmektedir. İkinci olarak ise, verimli ve uygun fiyatlı olamayacak kadar büyük olmaları.
Laboratuvarı State College merkezli startup ile ortak olan Wang, “Hızlı şarj teknolojimiz, hammaddelerin kullanımını azaltacak ve uygun fiyatlı elektrikli otomobillerin kitleler tarafından kullanımını sağlayacaktır diye umuyoruz” dedi.
Piller en verimli şekilde sıcak olduklarında çalışırlar. Pilleri sürekli olarak doğru sıcaklıkta tutmak performansları açısından oldukça önemlidir. Wang ve ekibi, sıcaklığı pilin içinden düzenlemeye karar verdi. Araştırmacılar, yeni bir pil yapısı geliştirdiler. Wang, yapılan bu yeni pil sıcaklık düzeneği ile pillerin 10 dakikalık hızlı şarj süresine sahip olduğunu açıkladılar.
Araştırmacılar, hızlı şarj olan pillerin etkisinin hemen olacağına inanıyorlar. “Her içten yanmalı motorlu otomobilin 150 kWh donanımlı bir EV ile değiştirilmesi için yeterli ham mineral olmadığından, EV’lerin ana akım haline gelmesi için hızlı şarj zorunludur.” ifadelerini kullandılar.
Kaynak: Teknolojioku