Elon Musk, insanlarla yapay zekayı birleştirme yolunda adım adım ilerleyen NeuraLink şirketinin çalışmalarından bahsetti.
Elon Musk’ın insan beynini bilgisayar arayüzüne bağlamanın yollarını aramak için kurduğu NeuraLink adlı şirketi, geliştirdiği cihazı insan beyninde denemek üzere ABD’deki düzenleyicilere başvurdu.
Musk’ın söylediğine göre sistem, daha önce beyniyle bilgisayarı kontrol edebilen bir maymun üzerinde denendi. Şirket, odak noktasını şiddetli nörolojik hastalıklara sahip hastalara kaydırmak istediğini söylüyor.
Yapay zekayla birleşme
NeuraLink’in geliştirdiği cihaz, saç telinden daha ince esnek ipliklere bağlı 3 binden fazla elektrot içeren küçük bir çubuktan oluşuyor. Cihaz, bin kadar nöronun aktivitesini gözlemleyebiliyor. Şirkete göre bu sistemin avantajı, beynin belirli bölgelerini hedef almak için kullanılabilmesi. Böylece cerrahi işlemler daha güvenli hale gelebilir.
Şirket, sistemin beyin aktivitesini nasıl aktardığını ya da cihazın beyin hücrelerini nasıl uyardığını açıklamadı. Elon Musk, konuyla ilgili yaptığı sunum sırasında “Tabii ki hemen insanların beynini ele geçirebilecek sinirsel bir bağcık elde edemeyeceğiz. Süreç uzun olacak. Ancak bunu tercih eden insanların eninde sonunda yapay zekayla birleşmeleri mümkün.” ifadesini kullandı. Musk’ın yapay zekayla ortak bir yaşam formuna dönüşebileceğimiz iması, akıllara Yuval Noah Harari’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmayı getiriyor.
Geçmişte yapay zekanın insan ırkını yok edebileceğini öne süren Elon Musk, “En ılımlı yapay zeka senaryosunda bile insanlar geride kalacak. Bant genişliği yüksek makine arayüzü sayesinde yapay zekayla birleşme ihtimalimiz olabilir. Beyni bir arayüze bağlamak, beyinde yeni bir ‘süperzeka’ katmanı oluşturabilir.” dedi.
Etkinliğin soru-cevap bölümünde Musk, NeuraLink’in cihazının maymunlarda test edildiğini, hayvanın beyni vasıtasıyla bilgisayarı kontrol edebildiğini söyledi. Şirketin bir sonraki hedefi; ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay aldıktan sonra cihazı insanlarda test etmeye başlamak. Elon Musk, şu anda 100 kadar çalışanı olan şirkete yeni bilimciler almak istediğini de belirtti.
NASA’da yapay zeka uzmanı olarak çalışan ve Musk’ın etkinliğine katılan Krittika D’Silva “NeuraLink’in bahsettiği planlar, teknik ve etik zorlukları aşmak için uzun yıllar çalışmayı gerektiriyor. Ancak bu teknoloji, epilepsi ve Parkinson hastalığı gibi bazı ciddi hastalıkları dindirmek anlamında büyük bir adım olabilir.” dedi.
Elon Musk sınırları iyi anlamda zorluyor
NeuraLink, sinirsel arayüz geliştiren tek şirket değil. Teknoloji girişimcisi Bryan Johnson tarafından kurulan Kernel adlı şirket de ‘insanın kavrama gücünü kökten iyileştirip genişletecek’ şeyler geliştirmeye çalışıyor. Elon Musk’ın girişimlerinin çoğu, günümüzde mümkün olan şeylerin sınırlarını zorlamaya çalışıyor. Mesela SpaceX şirketi Mars’a seyahatler düzenlemek için çalışırken Boring Company adlı şirketi Los Angeles’ta tüneller inşa ediyor. Hyperloop projesi ise seyahat tecrübesini yeniden inşa etmek için çalışıyor.
Kaynak: BBC
TR Kaynak: Dünya Halleri