Kampanya başlatan çalışanlar, Tesla’nın New York’taki Buffalo tesisindeki Autopilot teknolojisi için verilerin etiketlenmesinden sorumlu. Bloomberg, grubun daha iyi ücret, iş güvenliği ve üzerlerindeki üretim baskılarını hafifleten daha iyi bir çalışma ortamı istediğini söylüyor.
İşçiler, haber kuruluşuna Tesla’nın her hareketini yakından takip etmesi nedeniyle molalarını dahi atladıklarını söylüyor. Görünüşe göre şirket, işçilerin her bir göreve ne kadar zaman harcadıklarını ve günde ne kadar çalıştıklarını görmek için her hareketlerini yakından izliyor. Ayrıca şirketin, şikayetlerini dile getirebilecekleri dahili bir sohbet odasını kapattığını da söylüyorlar. Bunun ardından grup sendikalaşma hakkında konuşmaya başladı.
Reuters tarafından bildirilen dün yapılan bir basın açıklamasında işçiler, “Sendikalaşmanın, bu noktaya kadar göz ardı edildiğini düşündüğümüz iş yerimizde bize bazı haklar vereceğine inanıyoruz.” dedi. ”Sadece yapımına yardım ettiğimiz arabada bir koltuk istiyoruz.”
Elon Musk çalışanlarına özgürlük tanımıyor!
Çalışanlar, ABD’deki Starbucks kafelerini sendikalaştıran Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası (NLRB) üyesi Workers United ile çalışıyor. Workers United iyi bir sicile sahip olsa da, Elon Musk’ın sendikaları sert bir şekilde eleştirdiği düşünüldüğünde grubun önünde zorlu bir yol var. Musk 2017’de Tesla’nın Fremont fabrikasındaki kötü çalışma koşulları iddialarına karşı çıkmış ve Birleşik Otomobil İşçileri’ni (UAW) şirket çalışanlarını sendikalaşmaya teşvik etmekle eleştirmişti.
Musk ayrıca geçen yıl da Tesla’nın (sendikalı olmayan) fabrika işçilerinin otomobil endüstrisinde en yüksek tazminata sahip olduğunu iddia ederek UAW’ye bir sendika oylaması yapması için meydan okumuştu. Sendikalaşmayla ilgili belki de en rezil tweetlerinden birini de unutmayalım.
Musk 2018’de Tesla işçilerinin sendikalaşmasını engelleyen hiçbir şeyin olmadığını tweetlemiş ancak ardından şunu eklemişti: “Neden sendika aidatları ödüyor ve hisse senedi opsiyonlarından bir hiç uğruna vazgeçiyorlar?” NLRB, Musk’tan gönderisini silmesini istemiş ve bunu, çalışanların bir sendikaya katılmaları halinde şirket tarafından ödenen hisse senedi opsiyonlarından vazgeçmeleri gerekeceği yönünde bir tehdit olarak değerlendirmişti. Söz konusu tweet hala yayında ve Tesla çalışma kurulunun kararına itiraz etmeye devam ediyor.
Kaynak: Teknolojioku