X

Elon Musk’a Noel şoku: SpaceX, en ikonik Falcon 9’unu tamamen kaybetti

Tek bir takvim yılında 100 uçuş gibi benzeri görülmemiş bir dönüm noktasına yaklaşmasına rağmen, SpaceX çalışanları için Noel Günü istedikleri şekilde bitmedi. Falcon 9 B1058, son görevinde nakliyesi sırasında tamamen yok oldu.

SpaceX tarafından X üzerinde yapılan bir paylaşımda, otonom insansız hava aracı Just Read the Instructions (JRTI) güvertesinde ilk aşamanın devrildiği duyuruldu. Canaveral Limanı’na 160 kilometreden daha az bir mesafede ortaya çıkan şiddetli rüzgarlar ve dalgalar bu kazaya sebep oldu.

Güçlendirici roket B1058, 19 görevde gerçekleştirdiği başarılı fırlatma ve dikey iniş ile SpaceX’in filo lideriydi. Uzay mekiği döneminin sonundan bu yana ilk defa ABD astronotlarını Amerikan topraklarından uzaya gönderen Mayıs 2020 tarihli Demo-2 görevi de bu başarılı geçmişin içerisinde yer alıyor.

SpaceX’in de belirttiği üzere B1058, 3,5 yıllık hizmeti boyunca 860’tan fazla uyduyu veya 260 tondan fazla kargoyu yörüngeye fırlatmayı başardı. 19’uncu ve son başarılı iniş ise 23 Aralık’ta gerçekleşti.

Ancak B1058’in sonu, çeşitli faktörlerin roket için şanssız bir şekilde bir araya gelmesiyle belirlendi. Şiddetli deniz havası bunlardan en önemlisiyken, bir diğeri ise SpaceX’in Fırlatmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Kiko Dontchev‘in açıkladığı gibi, bazı güncellenmiş parçaların eksik olduğu roketin yaşıydı. Yöneticinin açıkladığına göre, SpaceX filosunun büyük bir kısmı devrilmeleri önlemeye ve Octagrabber tarafından yakalanmasına yardımcı olacak yeni sistemlerle donatılmışken, yaşı sebebiyle B1058 bu sistemlerden yoksundu.

B1058’in kalıntıları ise Canaveral Limanı’na ulaştı. Sosyal medyada dolaşan fotoğraflar, ilk aşamanın alt (tank) kısmını, iniş ayaklarını, dokuz Merlin 1D motorunun tamamını ve ağır hasar görmüş Octagrabber’ı (roketi yerinde tutmaya çalışan otonom robot) gösteriyor.

Yine de B1058 hala faydalı olabilir. Birçok uzay uçuşu hayranı, kalıntıların bir müzede sergilenmesini önerirken, SpaceX güçlendiricinin sağlayabileceği değerli verilerin son kalıntılarını toplamaya çalışacak.

SpaceX Falcon Fırlatma Araçları başkan yardımcısı Jon Edwards, “motorları kurtarmayı ve kalan donanım üzerinde yaşam lideri incelemeler yapmayı planlıyoruz. Bu güçlendiricinin hala oldukça fazla değeri var. Bunun boşa gitmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post