X
    Categories: Sosyal Medya

Elon Musk’ın Her Şeyin Uygulaması Dediği “X”i Yaratma Hevesi

Elon Musk daha önce SpaceX ve Tesla gibi şirketlerinde almış olduğu kararlarla da adından söz ettirdi. Twitter’daki kararları daha sivri gibi görünüyor olsa da şirketlerindeki ilk sivri tutumu değil. 

Bu sert Twitter kararlarının altında, uygulamayı süper app’e dönüştürmek yatıyor olabilir. Süper app terimini ve Elon’ın aslında ne yapmak istediğini gelin hep beraber inceleyelim.

Süper app, yeni çıkan bir konsept değil.

Bu süper uygulamalar, aklınıza gelebilecek çoğu teknolojik hizmeti bünyesinde barındıran uygulamalardır. Özellikle Asya’da oldukça popülerler.

En popüler süper app’lerden biri olan Çin menşeili WeChat‘in 1,24 milyar kullanıcısı bulunuyor. WeChat sayesinde kullanıcılar faturalarını ödeyebiliyor, para aktarımı yapabiliyor, oyun oynayabiliyor, yemek siparişi verebiliyor ve hatta boşanma davası açmayı bile tek bir platform üzerinden yapabiliyor.

Asya kıtası haricinde başka kıtada yaşayan insanlarsa süper app konseptine pek aşina değiller. ABD örneği üzerinden gidersek; DoorDash yemek siparişi için, Uber araç çağırmak için, Amazon alışveriş için, PayPal para aktarımı için kullanılanılıyor ve bu uygulamalar ayrı ayrı olarak indiriliyor.

Bu durum ülkemizde de farklı sayılmaz. Yemek siparişi için sipariş uygulamalarını, para aktarımı için bankacılık uygulamalarını, taksi çağırmak için taksi uygulamalarını cihazlarımıza yüklüyoruz.

Elon Musk her şeyi içeren “X” uygulamasından bahsetmişti.

“Twitter’ı satın almak, her şey uygulaması X’i oluşturmak için hızlandırıcıdır.”

Elon Musk, aylar önce attığı tweet’inde, her şeyi içeren uygulama oluşturacağını söylemiş ve Twitter’ı almanın da bu isteğinin gerçekleşmesini hızlandırabileceğine değinmişti.

Bu tweet’in ardından gelen açıklamalarındaysa Twitter’ı WeChat örneğine yaklaştırabilmenin büyük başarı olacağını, Twitter’ın da her şey uygulamasını kurmayı 3 ila 5 yıl kadar öne çekebileceğini söylemişti.

Twitter kolaylıkla süper app olabilir mi?

Twitter’ı bir süper app’e dönüştürme kararı alınırsa bu yolun kolay bir yol olmayacağını söyleyebiliriz. Öncelikle Twitter’ın yarım milyondan az kullanıcısı var ve aylık aktif kullanıcı sayısı; rakipleri TikTok, Facebook ve Instagram’a göre oldukça az. Platformun ilk olarak daha fazla kullanıcıyı bünyesine katması gerekiyor.

Rakibi Instagram ve Facebook’un bünyesinde alışveriş ve oyun özellikleri çoktan bulunuyor. Bu durum da Twitter’ın bu alanlarda rakiplerine yetişmesi gerektiği anlamına geliyor. Uygulamalara yeni bir özellik eklemekse göründüğü kadar kolay değil. En basitinden test süreci bile aylarca vakit alabiliyor.

ABD’de bankacılık düzenlemeleri başta veri gizliliği olmak üzere güvenlik konularında daha sıkı. Bu durum da Twitter’ın ödeme yöntemi oluşturmasını zorlaştırabilir.

En önemlisiyse mevcut kullanıcıları yapılan bu değişikliklere ikna etmek. En basitinden örnek verecek olursak Instagram’ın “Reels” özelliği ekleneli aylar olsa bile halen daha kullanıcılar tarafından tartışılıyor. Bu parçaların hepsini birleştirdiğimizde başta da dediğimiz gibi Twitter’ın işi kolay olmayacaktır.

x.com domain’i hazır bile…

Musk, çıkardığı çevrim içi ödeme hizmetinin adını PayPal olarak değiştirmeden önce x.com domain’ini kullanmıştı. 2017’ye kadar kendisinde olmayan x.com domain’ini 5 Temmuz 2017’de duygusal sebepleri göstererek PayPal’dan geri satın aldı. Eğer Elon Musk, süper app’ini oluşturur ve ismini X yaparsa x.com domain’i hazır bile.

Peki sizler süper app hakkında ne düşünüyorsunuz? Tüm özelliklerin tek bir uygulamada olmasını ister miydiniz?

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post