X

Elon Musk’ın Starship’ine “63 adımlık” engel: Fırlatma denemesi başka bahara kaldı

SpaceX’in en son Starship test fırlatması, öngörülebilir gelecek için sonuncusuydu. Cuma günü FAA tarafından yapılan açıklamada, Nisan ayında patlamayla sonuçlanan denemeyle ilgili soruşturmanın kapatıldığı, ancak SpaceX’in fırlatma sistemi için 63 “düzeltici eylemi” hayata geçirene kadar test fırlatmalarına devam etmesine izin verilmeyeceği duyuruldu.

SpaceX CEO’su Elon Musk, Nisan sonundaki test fırlatmasının ardından gazetecilerle şakalaşarak “Aracın yapısal marjları beklediğimizden daha iyi görünüyor” demişti. Ancak ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi’nin raporuna göre, bu başarısız fırlatma, beton parçalarının fırlatma rampasından 800 metre uzağa fırladığı devasa bir enkaz alanıyla, 3,5 akrelik bir orman yangınıyla ve “fırlatma alanının 6,5 mil (10 kilometre) kuzeybatısına kadar malzeme biriktiren toz haline getirilmiş betondan oluşan bir bulutla” sonuçlandı.

FAA açıklamasında, “düzeltici faaliyetler arasında sızıntıları ve yangınları önlemek için araç donanımının yeniden tasarlanması, sağlamlığını artırmak için fırlatma rampasının yeniden tasarlanması, tasarım sürecine ek incelemelerin dahil edilmesi, Otonom Uçuş Güvenlik Sistemi de dahil olmak üzere güvenlik açısından kritik sistem ve bileşenlerin ek analizi ve test edilmesi ve ek değişiklik kontrol uygulamalarının uygulanması” maddeleri yer alıyor. Ayrıca FAA, SpaceX’in yalnızca bu listeyi tamamlamakla kalmayıp, aynı zamanda “bir sonraki Starship fırlatmasından önce tüm güvenlik, çevre ve diğer ilgili düzenleyici gereksinimleri karşılayan” mevcut lisansına başvuruda bulunması ve bu lisansta bir değişiklik alması gerekeceğini söylüyor.

SpaceX, FAA’nın duyurusunun kamuoyuna açıklanmasından kısa bir süre sonra konuyu dolaylı olarak ele alan bir blog yazısı yayınladı. Bu yazıda, “Starship’in ilk uçuş testinden çok sayıda ders öğrenildi” ifadesi yer alıyor ve “hızlı yinelemeli geliştirme yaklaşımının” hem SpaceX’in tüm araçlarının bu noktaya kadar geliştirilmesine yardımcı olduğu hem de “hem araç hem de yer altyapısında yapılan çeşitli iyileştirmelere doğrudan katkıda bulunduğu” belirtiliyor.

Yine de şirket, bir roketin uçuş yolundan çıkıp yere çarpmadan önce kendisini imha etmesi için tasarlanan Otonom Uçuş Güvenlik Sisteminin (AFSS), 40 saniye süren beklenmeyen bir gecikmeye maruz kaldığını kabul etti. SpaceX, hatanın nedeninin (eğer varsa) ne olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermedi ancak bildirildiğine göre “sistem güvenilirliğini artırmak için AFSS’yi geliştirdi ve yeniden ayarladı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post