Bu sonuncu dava, kasım ayında iş gücünün neredeyse yarısını kapsayan işten çıkarmalardan “kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiğini” iddia eden iki eski çalışandan geliyor.
Davaya göre, kadın çalışanların %57’si, erkeklerin ise sadece %47’si işten çıkarıldı. Kadın mühendisler de erkek meslektaşlarından daha yüksek oranda işten çıkarıldığı için, eşitsizliğin “Musk’un mühendislikle ilgili rollerde daha fazla çalışanı tutmayı amaçladığı gerekçesine dayanarak” açıklanamayacağına dikkat çekiliyor.
“4 Kasım 2022’de mühendislikle ilgili pozisyonlardaki kadınların %63’ü, mühendislikle ilgili pozisyonlardaki erkek çalışanların %48’i işten çıkarıldı. Mühendislik dışı pozisyonlarda ise işlerini kaybeden kadın ve erkekler arasında “büyük bir eşitsizlik” var ve işten çıkarmalardan kadınların %51’i ve erkeklerin %42’si etkilendi.”
Eski Twitter çalışanları toplu cinsiyet ayrımcılığı davası açtı
Dava ayrıca Musk’ın “kadınlara karşı ayrımcı husumetini” gösteren çok sayıda tweet’ine atıfta bulunuyor ve “son derece sert” bir Twitter 2.0’ın parçası olarak çalışanların günde 12 saate kadar çalışmaları için gerekliliklerinin de “orantısız” olduğunu iddia ediyor.
Dava, kasım ayındaki toplu işten çıkarmaların ardından şirket aleyhine açılan en azından dördüncü dava. Eski çalışanlar ve yükleniciler ayrıca, 100’den fazla çalışanı olan şirketlerin toplu işten çıkarmalardan en az 60 gün önce bildirimde bulunmalarını şart koşan ABD İşçi Uyum ve Yeniden Eğitim Bildirimi (WARN) Yasasını ihlal ettiği için şirkete dava açıyor. Başka bir eski çalışan, Musk’ın tüm çalışanları ofise geri gönderme talebinin engellilere karşı ayrımcılık olduğunu iddia ederek şirkete dava açtı.
Başka yerlerde Musk, Twitter’ın çalışanları için ofislerinin içinde otel benzeri yatak odaları kurduğuna dair raporların ardından San Francisco şehir yetkilileri tarafından da bir soruşturma ile karşı karşıya.
Kaynak: Teknolojioku