Geçtiğimiz haftalarda açıkladığı ikinci çeyrek rakamlarının büyüme yavaşlığı ve 120 Milyar dolarlık değer kaybı ile gündeme gelen Facebook, gelirlerini artırmak için WhatsApp‘ta yeni özellikler yayına aldı.
WhatsApp’ta yayına alınan üç yeni özellik ile müşterilerin işletmelerle daha hızlı iletişim kurması amaçlanıyor. Bu özelliklerden ilki anında sohbet başlatmayı sağlayan bir kısayol düğmesi olarak öne çıkıyor. İkinci özellik sayesinde işletmelerin size WhatsApp üzerinden bilgi göndermesi sağlanırken, üçüncü özellik ile gerçek zamanlı destek sağlanması amaçlanıyor.
Bu arada Facebook’un WhatsApp’a yönlendiren display reklamlarını yayına aldığını da belirtelim. Böylece reklam verenler, hedef kitlelerini WhatsApp sohbetine yönlendiren reklamlar yayınlayabilecek ve onlarla kolayca iletişim kurabilecek. Bu reklam modelinde işletmeler kendilerine gelen mesajlara 24 saat içinde ücretsiz olarak cevap verebiliyor. Ancak 24 saatten sonra verilen her hangi bir cevap için Facebook işletme sahiplerinden ödeme alıyor. Böylece şirket WhatsApp’a yapmış olduğu yatırımı yavaş yavaş gelire dönüştürüyor.
Bu arada işletmeler için WhatsApp’taki mesajlaşma prensibinin Facebook’tan pek de farklı olmadığını söylemekte fayda var. Şimdiye kadar işletme sayfasına giderek mesaj gönderilmesiyle başlayan Messenger işletme iletişiminin başlangıçta çok da başarılı olmadığını hatırlatalım. Hatta Facebook ilerleyen zamanlarda sohbet eklentileri yayınlayarak büyümesi rakiplerine göre oldukça yavaş ilerleyen Messenger’ı hareketlendirmeye çalışmıştı.
Bu anlamda WhatsApp’ın yayınladığı yeni özellikler arasında yer alan destek hizmeti ise ilerleyen zamanlarda yeni eklentilerin WhatsApp’ta da yer alabileceğinin bir göstergesi.
Geçtiğimiz Eylül ayında yayına alınan WhatsApp’ın İşletme uygulamasının şimdiye kadar kaç kullanıcıya sahip olduğu henüz açıklanmadı. Ancak şirket, paylaştığı duyuruda yeni mesajlaşma araçlarının Uber, Wish ve Singapore Airlines dahil olmak üzere 90 işletme üzerinde test edileceğini belirtiyor.
Facebook, bir sosyal ağ olarak güç kaybederken, satın aldığı uygulamalar üzerinden çapraz reklam modelleriyle kendini var etmeye devam ediyor. Bir süredir Instagram Hikayeler reklamlarına odaklanan şirketin, gelir kaynaklarını çoğaltmak adına WhatsApp’a yeni reklam modelleri eklemesi de muhtemel.