X
    Categories: Sosyal Medya

Facebook’a verilen 5 milyar Dolar ceza pek bir şey ifade etmiyor

Facebook’a karıştığı mahremiyet skandalları sebebiyle kesilen 5 milyar Dolar ceza şirketin 49 günlük gelirine denk geliyor.

Amerikan Federal Ticaret Komisyonu, Facebook’a Cambridge Analytica ve diğer mahremiyet skandalları sebebiyle 5 milyar Dolar ceza kesti. Milyon Dolar’ı bile hayal etmekte zorlanan insanlar olarak bu ceza bize akıl almaz gibi geliyor. Haliyle Facebook’un çok ağır bir şekilde cezalandırıldığını düşünüyoruz. Ancak işin aslı pek öyle değil.

Facebook dünyanın en zengin şirketlerinden biri. Şirketin piyasa değeri 580 milyar Dolar civarında. Bu da Facebook’a verilen cezanın, şirketin değerinin yüzde 1’inden bile daha az olduğu anlamına geliyor. 5 milyar Dolar, Mark Zuckerberg’in kişisel servetinin yüzde 7’sine tekabül ediyor. Yani Zuckerberg milyonlarca kullanıcısının verilerini, seçmenlerin fikirlerinin maniple edilmesi için çalışan bir şirkete sattı ve tabiri caizse poposuna atılan birkaç şaplakla bu işten sıyrıldı.

Yaptırımla karşılaşmak için daha ne yapmak gerek?

2016 seçimleri öncesinde Donald Trump, “Ben New York’ta beşinci caddede birini öldürsem bile oylarımda bir azalma olmaz” demiş ve bu ifadesi çok konuşulmuştu. Bugün Zuckerberg de kendisini aynen bu şekilde hissediyor olabilir. Milyonlarca insanın mahremiyetini hiçe sayarak özel bilgilerini, kendi aleyhlerinde kullanılmak üzere paylaşan, üstelik bu bilgilerin nasıl kullanılacağına dair bilgi sahibi olduğu da ortaya çıkan bir şirketin aldığı tek yaptırım, 49 günlük gelirinin elinden alınması. Facebook 5 milyar Dolar’ı her 49 günde bir kazanıyor. Yani bu çeyrek bittiğinde Facebook bu cezayı ödedikten sonra kasasına bir bu kadar daha para koyabilecek.

Mahremiyet skandalları ile birlikte Facebook özellikle liberaller arasında popülerliğini oldukça yitirdi. Genelde ABD’de liberallerin sevmediğini cumhuriyetçiler destekler ama bu durumda cumhuriyetçiler de Facebook’a karşı tavır almış durumdaydı. Bu şartlar altında Federal Ticaret Komisyonu’nun çok daha katı yaptırımları olması ve Facebook’un işleyişinde köklü değişikliklere gidilmesi bekleniyordu. Netice öyle olmadı. Komisyonun üç cumhuriyetçi üyesi bu cezanın onaylanması için oy verdi. Liberal iki üye, cezayı yetersiz bulduğu için itiraz etmesine rağmen karar oy çokluğu ile kabul edildi.

Wall Street de bu cezanın Facebook için pek sorun teşkil etmeyeceğinin farkında. Öyle ki cezanın açıklanmasının ardından Facebook hisseleri değer kazandı. Tüm bu yaşananların ardından Zuckerberg muhtemelen şunu düşünüyor: “Ciddi bir yaptırımla karşılaşmak için daha ne yapmam lazım?”

Kaynak: Business Insider

TR Kaynak: Dünya Halleri

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post