X

Filmlerde gördüğümüz gibi değilmiş: Eşini aldatan insanlar hakkında tüm bildiklerimizi unutturan araştırma

İnsanların neden aldattığı, bu konuda ne hissettikleri veya bunun ilişkileri üzerindeki etkisi hakkındaki yaygın aldatma varsayımları, kısa bir süre önce yayınlanan bir çalışma ile bambaşka bir boyuta taşındı.

Araştırmanın yazarları, evlilik dışı ilişkileri kolaylaştıran bir web sitesi olan Ashley Madison’ın kullanıcılarına yönelik bir anketten elde edilen bazı şok edici gerçekleri ortaya çıkartırken, “Bu çalışmadan elde edilen bulgular, aldatma deneyimleri hakkında yaygın olarak kabul edilen görüşlere meydan okuyor” diye yazıyor.

Sadakatsiz partnerlerin durumlarından oldukça mutlu oldukları ve kabahatlerinden nadiren pişmanlık duydukları söyleniyor. Belki de daha şaşırtıcı olanı, aldatmalarının nedeninin düşük ilişki doyumu olmadığı ve bunun evliliklerini olumsuz etkilediğine inanmadıkları.

Baş yazar Dylan Selterman yaptığı açıklamada, “Popüler medyada, televizyon programlarında, filmlerde ve kitaplarda, ilişkisi olan kişilerde bu yoğun ahlaki suçluluk duygusu bulunuyor ve bunu bu katılımcı örneğinde görmüyoruz” diyor ve devam ediyor: “Cinsel tatmin ve duygusal tatmin anlamında ilişkilerinden memnuniyet dereceleri yüksekti. Ve pişmanlık duyguları düşüktü. Bu bulgular, bildiğimizi sandığımızla karşılaştırıldığında sadakatsizliğin daha karmaşık bir resmini çiziyor.

Araştırmacılar, yaklaşık 2.000 Ashley Madison kullanıcısıyla ilişki yaşamadan önce ve sonra anket yaptı ve onlara evliliklerinin durumunu, neden evlilik dışı bir ilişki istediklerini ve genel sağlık durumlarını sordu.

Katılımcıların çoğu orta yaşlı ve erkekti. Eşlerini çok sevdiklerini ve öfke veya bağlılık eksikliğiyle motive olmadıklarını iddia etseler de, yaklaşık yarısı eşleriyle cinsel olarak aktif değildi ve aldatma kararlarının arkasındaki itici güç olarak düşük cinsel tatmin bildirdiler. Diğer faktörler arasında bağımsızlık arzusu ve cinsel çeşitlilik arayışı yer alıyordu.

Selterman, “İnsanların aldatmak için farklı motivasyonları var” diyor ve ekliyor: “Bazen ilişkileri oldukça iyi olsa bile aldatıyorlar. Burada, insanların ilişkilerinin daha düşük ilişki kalitesi veya daha düşük yaşam doyumu ile ilişkili olduğuna dair somut kanıtlar görmüyoruz.

Ayrıca, zaman içinde ilişki kalitesinde bir düşüşle de bağlantılı değillerdi ve bu da, en azından aktif olarak ilişki arayan insanlar arasındaki ilişkilerin, birçok kişinin inandığı kadar zarar verici olmayabileceğini öne sürüyordu.

Bulgular, örneklemdeki çeşitliliğin düşüklüğü nedeniyle sınırlı olsa da Selterman, araştırmayı diğer popülasyonlardaki sadakatsizliği araştırmak için genişletmeyi umuyor: “Benim için bu araştırmanın sonucu, özellikle insanların ömürleri boyunca tek eşliliği veya cinsel münhasırlığı sürdürmenin gerçekten çok zor olduğu ve bence insanlar kendilerini evlilikteki birine adadıklarında tek eşliliği hafife alıyorlar. İnsanlar, eşlerinin hayatlarının sonraki 50 yılı boyunca tek bir kişiyle seks yapmaktan tamamen tatmin verici varsayıyorlar, ancak birçok insan için bu doğru olmuyor. Bu, herkesin ilişkisinin ölüme mahkum olduğu anlamına gelmez, bu, aldatmanın insan ilişkilerinin ortak bir parçası olabileceği anlamına gelir.

Çalışma Archives of Sexual Behavior üzerinde yayınlandı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post