X

Fiziksel bir temas olmadan, sadece ses dalgalarını kullanarak küçük yapılar kuruyorlar

İspanya Navarre Devlet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yapı malzemelerinin herhangi bir fiziksel temas gerektirmeden basitçe hareket ettirilmesini sağlamak için ses dalgalarını kullanmayı deniyor.

Hala birçok hayal ürünü eserin ve sihirbazların rutinlerinin bir parçası olmasına rağmen, havaya yükselme (levitasyon) artık sadece bir yanılsama olmayabilir. Araştırmacılar, birkaç yıldır nesneleri havada tutmak için insan işitme eşiğinin çok ötesinde olan ultrasonik ses dalgalarını kullanmayı deniyorlar. Ultrasonik dönüştürücüler tarafından üretilen ses dalgaları artık beş santimetrelik strafor toplardan küçük parçacıklardan oluşan bir ızgaraya kadar her şeyi kaldırabiliyor. Düzensiz şekilli nesneler bile havada yüzebilir hale getirildi, ancak bugüne kadar teknolojinin gerçek dünyada kullanımı oldukça sınırlıydı.

Navarre Devlet Üniversitesi UpnaLab’dan ve Brezilya’daki São Paulo Üniversitesi’nden araştırmacılar, amatör donanım korsanlarından havacılık mühendislerine kadar birçok endüstrinin artık güvendiği hızlı eklemeli üretim tekniklerini tamamlamanın bir yolu olarak akustik levitasyonun kullanılmasını öneriyor. Ekip, çubuklar ve diğer malzemeler gibi uzun nesneleri yakalayıp tutabilen akustik alanlar oluşturabilen akustik bir kaldırıcı geliştirdi ve daha sonra bu aracı, bu nesnelerin herhangi bir fiziksel temas olmaksızın daha büyük bir yapı üzerine doğru bir şekilde konumlandırılmasını ve monte edilmesini sağlayan bir robot koluna bağladı.

Belki de daha da etkileyici bir şekilde, bu alet yalnızca katı nesneleri manipüle etmekle sınırlı değildi. Sıvıları ve hatta daha sonra bileşenleri birbirine bağlamak için kullanılan yapıştırıcılar veya reçineler gibi malzemeleri de kontrol edebilmekteydi. Yeteneklerini gösteren yukarıdaki videoda, kaldırıcı, hızlı bir ultraviyole ışık patlamasıyla anında sertleştirilebilen basit bir kibrit çöpü yapıya yapıştırıcı damlaları uyguluyor.

Şu andaki haliyle, araştırmacıların kullandığı araç gerçek boyutlu bir bina inşa etmek için kullanılamaz. Kaldırma yetenekleri hala tahta kibrit çöpleri gibi küçük, hafif nesnelerle sınırlı. Ancak daha büyük projeler için ölçeklendirilmesinden önce de kullanılabileceği bazı alanlar bulunuyor.

Elektronik veya diğer cihazlarda kullanılan inanılmaz derecede küçük veya ayrıntılı bileşenleri oluşturmak, küçük ve son derece kırılgan parçaları güvenli bir şekilde işleyebilen makineler geliştirmek de dahil olmak üzere pek çok özel zorluğa sahip. Araştırmacıların geliştirdiği bu akustik manipülatör, şu andaki formu ile böyle bir amaç için kullanılabilir. Ayrıca uygulanan veya yerleştirilen malzeme ile herhangi bir fiziksel temas sağlanmadığı için, ses dalgaları çapraz kontaminasyon riski oluşturmayarak fiziksel temas yoluyla hasar riski oluşturan sıcak malzemelerin ve hatta biyo-malzemelerin taşınmasında özellikle faydalı olabilir.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post