2021’de kripto para arzında tavan yaşanmasını sağlayan birimlerden biri de hiç şüphesiz DOGE olmuştu. Elon Musk’ın desteğini alan kripto para birimi, piyasanın trendini belirleyip pek çok yatırımcıya kazandırdığı gibi bir çoğuna da kaybettirdi. Hal böyle olunca -yüzeysel olarak- DOGE’ye benzeyen pek çok kripto para birimi ortaya çıktı, ancak bunlardan çok azı yoluna devam edebildi. Shiba Inu ve onun da üzerine çıkan başarılara sahip Floki Inu bunlardan ikisiydi.
DOGE benzeri bu kripto paraların çıkış noktası her ne kadar spekülatif ve internetteki “meme kültürü” odaklı olsa da aslında sonradan hayata geçirilen projelerle çok ciddi boyutlara ulaşabiliyorlar. Floki Inu da en başta standart bir şaka coin’lerinden birisi olarak yola çıkmıştı, ancak ardından gelen Web 3.0 furyasına ayak uydurunca işler ciddiye bindi ve FLOKI, bir anda “halkın kripto para birimi” olarak anılmaya başlandı.
Floki Inu ve FLOKI nedir?
Floki Inu ilk olarak 2021’de geliştirilmeye başlanan bir blok zinciri projesi, FLOKI ise bu projenin kripto para borsalarında da işlem gören kripto para birimidir. Geliştirici ekip projenin yeniden yapılandırılması sırasında Floki ismiyle yola devam etmeye karar vermiştir.
Bu değişimin ardından Floki, kendi blok zinciri altyapısına kavuştu ve daha çok hayırseverlik temelli projelerde kullanıldı. Örneğin bunlardan biri de Elon Musk’ın aşçı kardeşi Kimbal Musk tarafından desteklenen Million Gardens Movement. Gıda erişiminde zorluk yaşayan bölge ve insanlara gıda ulaştırmayı hedefleyen bunun gibi projelerle Floki, yakından takip eden yatırımcıların gözündeki “Twitter’da hypelanan şaka parası” imajından kurtuldu, toplumsal hareketlerin bir parçası olarak görülmeye başlandı..
Ayrıca projenin kripto para birimi FLOKI, hem ERC-20 hem de BEP-20 teknolojilerine uyumlu olduğu için hem Ethereum hem de Binance Smart Chain’de işlem görebilen ender kripto para birimlerinin başında geliyor. Yani iki farklı zincir arasında kolayca köprü işlevi görebiliyor, bu da yatırımcılara gelirlerini koruma veya kâr elde etme şansı tanıyor.
Bir dönem Fenerbahçe futbol A takımı ile birlikte de çalışmışlardı:
Kripto para ve blok zinciri temelli topluluk projelerine yatırım yapan spor kulüplerinden Fenerbahçe, 2021 sezonunda A takımın giydiği forma konçlarında Floki logosuna yer verilmişti. Bilinirlik amacıyla yapılan bu iş birliği 2022 – 2023 sezonunda devam etmedi. Ancak Floki’nin yeniden yapılanma sürecinde, ülkemzide de adının duyulmasına önemli bir katkı sağlamıştı. Ayrıca Fenerbahçe’ye benzer bir şekilde Almanya Bundesliga ekibi Bayern 04 Leverkusen ile de anlaşma imzalanmıştı.
Floki projesinin ardındaki ekip:
Hemen her meme kültürü çıkışlı kripto para birimi gibi Floki’yi geliştiren ekip de anonimliğini koruyor. Projenin itibarlı işbirliklerinin de duyurulduğu web sayfasında ekipte yer alanlar Mr. Brown Whale, The Viking, Jackie Xu, Sabre ve Lintern takma isimleriyle açıklanıyor. Elbette bu anonimlik kripto para projeleri arasında yaygın şekilde tercih edildiği için belirli bir ölçüde kabul edilebilir.
Floki’nin diğer projeleri ve felsefesi:
- Valhalla: Floki ile gelir elde edilebilen metaverse odaklı oyun
- FlokiFi: Floki tabanlı merkeziyetsiz finans platformu
- FlokiPlaces: NFT pazaryeri
- University of Floki: Kripto odaklı online eğitim platformu
Floki ekositemindeki bu projeler, yeniden yapılanma sonrası fayda ve yardımseverlik hedeflerine hizmet edecek şekilde hayata geçirildi. Ayrıca Floki’nin Web 3.0 trendlerine uyumunu hızlandırarak daha sağlam temeller üzerine oturmasını sağladı.
Floki’nin artı yönleri ve geliştirlebilir, güven sağlayan tarafları:
- Birden fazla blok zincirini desteklemesi (Ethereum ve Binance Smart Chain),
- Standart bir kripto para projesi değil, değerini artıracak projelere sahip,
- İtibarlı şirket veya diğer projelerle ekosistemi büyütecek anlaşmalara imza atıyor,
- Hayırseverlik odaklı girişimleri destekleme iddiası taşıyor.
Floki’nin eksi yönleri:
- Ethereum – Binance Smart Chain arası transferlerde %3 oranında komisyon alması,
- Elon Musk ve benzeri spekülatörlerin müdahalesine açık olması,
- Dolaşımdaki arzı yüksek ve bu sebeple birim başına fiyatı bu sebeple düşük kalabiliyor,
- Kendi ekosistemi dışında kullanılabilen alan çok az, henüz daha büyük De-Fi ortamlarında kabul görmedi,
- Ekibi tamamen anonim, bu da projede herhangi bir şeyin ters gitmesi durumunda sorumluların tanınmalarını zorlaştırıyor.
Floki ile Shiba Inu ve DOGE arasındaki benzerlikler:
- Her 3 kripto para birimi de Elon Musk tarafından popüler hale getirildi, ancak sonrada ayrı yollara ve yapılara kavuştular
- Topluluk mantığı ile hareket etme stratejisi, tüm şaka odaklı projelerde olduğu gibi bu 3 birim için de geçerli
- Her 3 projenin de kripto para arzları son derece yüksek sayılarda ve bu sebeple birim fiyatları sürekli düşük seviyelerde kalıyor. Bu da onları küçük yatırımcılar için erişilebilir kılıyor.
Floki ile Shiba Inu ve DOGE arasındaki farklar:
- Şubat 2023 itıbarıyla DOGE 11,3 milyar dolar, Shiba Inu 7,3 milyar dolar, Floki ise sadece 459 milyon dolarlık piyasa değerine sahip. Bu da Floki’nin henüz hedef aldığı diğer projeler kadar büyümediğini gösteriyor.
- Bu 3 birim arasından sadece Shiba Inu’nun ikinci bir blok zincir projesi var
- Sadece DOGE’nin geliştiricileri anonim değil, Shiba ve Floki’nin geliştiricileri kimliklerini gizli tutuyorlar.
- Sadece Shiba Inu’nun kendisine ait bir borsası var (Shibaswap)
Floki (FLOKI) nasıl satın alınır?
- Adım #1: Poloniex borsasına ulaşın ve hesap açın,
- Güvenliğiniz için kimlik doğrulama (KYC) aşamalarını gerçekleştirin,
- Adım #2: Hesabınıza diğer borsalardan herhangi bir birimde bakiye aktarımı yapın,
- Adım #3: Eğer bu para birimi dolar cinsinden değilse dolar cinsine dönüştürün,
- Adım #4: Pazarlar bölümüne girip Floki araması yapın,
- Adım #5: Dilediğiniz miktarda Floki satın alabilirsiniz.
Piyasa değeri 500 milyon dolar seviyesine yaklaşan Floki, kripto para piyasalarında yaşanması muhtemel bir sonraki boğa sürecinin yıldızlarından olabilecek gibi duruyor. Biliyorsunuz ki bir önceki dönemde yatırımcıların kısa vadede yüksek gelir elde etmelerini sağlayan DOGE ve Shiba gibi projeler görmüştük. Floki ise bu dönemin ardından işlerin ciddiye bindiği, Web 3.0’ın benimsendiği bir yapıya sahip. Bir sonraki yükseliş döneminde Web 3.0 teknolojilerini benimseyen projelerin öne çıkacağını düşünürsek bu çok ciddi bir avantaj olarak görünüyor.
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.
Kaynak: Webtekno