X

Gezegenler sıraya girdi, bu olay karelere bakın nasıl yansıdı

Yıldız gözlemcileri, güneş sistemindeki her gezegenin gece gökyüzünde aynı anda görülebildiği nadir bir astronomik olayın görüntülerini çok sık yakalayamıyor. İşte bu nadir olay geçtiğimiz günlerde gerçekleşti ve fotoğraflara yansıdı. Karelerde Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn çıplak gözle görülebilirken, Uranüs ve Neptün dürbün veya teleskopla görülebiliyor.

Gökbilimci Dr. Gianluca Masi, beş gezegenin çıplak gözle görülebildiği bir fotoğrafı paylaşırken, dünyanın dört bir yanındaki diğer gökyüzü gözlemcileri de “gezegen geçidi”nin görüntülerini yakaladı.

Masi, bu fotoğrafları geçtiğimiz gecelerde İtalya’nın Roma kentindeki bir binanın çatısından özel lensli bir kamera kullanarak çekmişti.

Fotoğraflar, güneybatı ufkundan başlayıp doğuya doğru bakarken, sırasıyla Venüs, Merkür, Satürn, Jüpiter ve Mars’ı gösteriyor.

Güneş sistemimizdeki diğer yedi gezegenin tamamı bir süre daha görünmeye devam edecek, ancak Uranüs ve Neptün’ün görülmesi için teleskop veya dürbün gerekiyor.

Sanal Teleskop Projesi (Virtual Telescope Project) ile çalışan Dr. Masi, MailOnline ile yaptığı görüşmede “Tüm gezegen ailesini bir bakışta görme fırsatı pek sık yaşanmıyor. Diğer gezegenlere bakarak yaşadığımız kozmik yer hakkında daha iyi bir fikir edinebiliriz. Merkür güneş parlamasında kaybolmadan önce bu geçit törenine bakmak için sadece birkaç günümüz var” dedi.

Bu nadir olayda tüm gezegenler, kuzey yarım küredeki yıldız gözlemcileri için gece gökyüzünde küçük ışık noktaları olarak görülüyor. Merkür, gökyüzünün parlak bir bölümünde oturduğu için büyütme olmadan görülmesi en zor gezegen olsa da, ondan 70 kat daha parlak olan Venüs’ün yakınında tespit edilebiliyor.

Gezegenlerin geri kalanı doğuya doğru sıralanıyor, Jüpiter tüm yıldızlardan daha parlak bir şekilde güney gökyüzünün üzerinde yerini alıyor. Güneş sistemimizdeki en büyük gezegen gece yarısından hemen önce kaybolurken, Mars gün batımından hemen önce doğuda yükseldikten sonra bütün gece görünür.

Mars, çoğu yıldızdan daha kırmızı ve daha parlak görünürken, komşusu Satürn ise karanlık çöktükten sonra güneybatıda göründüğünde altın rengi bir parlaklıkla görülüyor.

Büyütme aparatları ile Mars ile Jüpiter arasında Uranüs, Satürn ile Jüpiter arasında Neptün görülebilir.

Çıplak gözle görülebilen beş gezegenin tamamının Güneş’e olan uzaklıklarına göre görülmesi en son 18 yıl önce yaşanmıştı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post