X

Gizem halen çözülemedi: 2020’de bir görünüp bir yok olan gizemli Utah monolitine ne oldu?

2020’nin garip bir yıl olduğu kesin: Dünyayı saran bir salgın ve buna bağlı olarak yaşamlarımızın bir anda değişmesi asla unutulmayacak. Ama bu arada başka garip olaylar da yaşandı ve COVID-19’un gölgesinde unutulmaları çok da zor olmadı. Bunun en güzel örneği, sanki zincir mağazalarmış gibi dünyanın dört bir yanında ortaya çıkmaya başlayan gizemli yekpare blokların küçük hikayeleri…

Özetlemek gerekirse, Utah Kamu Güvenliği Aero Bürosu Departmanından işçiler, Kasım 2020’de Utah’ın ücra Red Rock İlçesinde büyük boynuzlu koyunların helikopter sayımını yürütürken, kaynağı bilinmeyen büyük bir metal monolit keşfettiler.

Normal olarak, Stanley Kubrick’in 1968 yapımı filmi 2001: A Space Odyssey’de insan evrimini bir adım ileriye taşımak için bilinmeyen bir uzaylı türü tarafından dikilen gizemli monolit ile bu nesne arasındaki benzerlikler hemen fark edildi.

Monolitin amacı belirsizdi. Herhangi bir varlık (tahmin edilebileceği gibi insan) tarafından çölün ortasına büyük bir metal parçası bırakmanın açık bir mesaj vermediği rahatlıkla söylenebilir. Ancak bu gizem, ardından ortaya çıkan iki sorunla daha da karmaşıklaştı: Orijinal Utah monoliti ortadan kaybolurken, Dünya genelinde birkaç yeni monolit daha ortaya çıktı.

Romanya, Kaliforniya Meksika ve Türkiye’de ortaya çıkan diğer monolitler ilkinden farklıydı. Örneğin, Türkiye’deki monolitin yeni uzay programının duyurusunun bir parçası olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’de, Göbeklitepe yakınlarında ortaya çıkan monolit, Türkiye Uzay Programı’nın tanıtımı kapsamında yerleştirilmişti.

Orijinal monolite ne oldu?

Orijinal monolite ne olduğu ise ayrı bir soru. New York Times’ın bildirdiğine göre, ortadan kaybolduktan sonra bir tanık, bir grup insanın birbirlerine “iz bırakmamalarını” ve izleyicilere “bu yüzden çölde çöp bırakmamaları gerektiğini” söyleyerek monoliti ortadan kaldırdıklarını gördüklerini söyledi. Daha sonra da bir ekibin monoliti söküp içindekileri gösterdiği bir video ortaya çıktı.

Ortadan kaybolmadan önce, monoliti ziyaret eden Reddit kullanıcıları, “dikiş yerlerine perçinlenmiş 1/8 çelik sacdan yapıldığını” belirterek, “vurduğunuzda içeride bir miktar yalıtım var; taban boyunca da epoksi var” dedi.

Geçmiş Google Haritalar görüntülerine bakan internet dedektifleri, monolitin Ağustos 2015 ile Ekim 2016 arasında Utah’a yerleştirildiğini bulmayı başardılar. Onu oraya kimin koyduğu konusunda ise, birkaç sanatçının böyle bir şey yapmış olabileceği öne sürüldü ancak birçoğu bu olayla ilişkili olduğunu reddetti.

Bir Twitter kullanıcısı, gizemi çözdüklerini söyleyerek, fikirlerini destekleyecek oldukça ikna edici bazı kanıtlar paylaştı. Fotoğrafçı Eliot Lee Hazel’ın Instagram sayfasının ekran görüntüsünü paylaşan hesap, Instagram fotoğraflarında etiketlenen monolitlerin “yapımcısının” Utah’ta yeni monolitin bulunduğu yere nispeten yakın bir yerde yaşadığını iddia ediyor. O ve fotoğrafçının birlikte çalıştığı ajans, benzer sanat eserlerini sergileyen gönderileri silmiş gibi görünüyor, ancak bu elbette alakasız bir sosyal medya temizliği olabilir.

Lee Hazel ise monolitlerin arkasında olduğunu reddederek başka bir yerel sanatçı ve monolit yapımcısı Derek DeSpain’in olaya karışmış olabileceğini öne sürdü.

Özetle, monolitleri tam olarak kimin yerleştirdiğini bugüne dek öğrenemedik; asla da öğrenemeyebiliriz. Ancak bunun bir sanat projesi ya da belki de tuhaf bir yılda daha da tuhaf bir çılgınlığa yol açan bir filmden dikkatsizce geride bırakılan bir dekor olduğu tahmin edilebilir.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post