Google ve Valve’in ChromeOS için Steam‘in bir sürümü üzerinde ortaklaşa çalıştıklarını duyurmasının üzerinden neredeyse sekiz ay geçti. Bu, Chromebook’larda bulunan oyun seçeneklerini büyük ölçüde genişletecek bir şeydi. Ancak, ilk etapta sadece birkaç cihazla sınırlı bir alfa sürümü yayınlandı. Tabii ki en güçlü Chromebook’lar bile en yeni oyunları çalıştıramıyor, ancak Steam kataloğunda oynamaya değer pek çok oyunun olduğunu da unutmamak gerekli.
Ve nihayet Google ve Valve, Steam for ChromeOS’un beta sürümünün yayınlandığını duyurdu. Yeni sürümde birçok değişiklik bulunuyor. En önemlisi de artık çalıştırırken Chromebook’u daha kararsız olan “experimental” kanalına geçirmenin gerekmemesi. Bunun yerine, Beta kanalından çalıştırabiliyorsunuz. Günlük kullanım için önerilmese de, beta ChromeOS sürümleri oldukça kararlı.
Bir başka büyük değişiklik ise donanım desteğinin artırılmış olması. Steam artık AMD Ryzen 5000 C-Series ve Intel 12. nesil Core işlemcileri destekliyor. Desteklenen cihaz listesinde artık 7 değil, 20 model bulunuyor. Steam ayrıca Core i3 ve Ryzen 3 işlemcilerle de çalışabiliyor. Google yine de i5 veya Ryzen 5 işlemci ve 16GB RAM öneriyor.
Google ayrıca birkaç kullanıcı deneyimi değişikliği de yaptı. Temel bir tanesi, tam ekran oyun oynarken bilgisayarınızın beklenmedik bir şekilde kapanmaması için düşük pil bildiriminin görünmesine izin vermek. Daha karmaşık bir değişiklik, Steam’in ChromeOS’ta depolamayı nasıl yönettiğini içeriyor. Daha önce oyunlar, Steam’de bildirilen gereksinime göre gereken alan miktarını ayırıyordu. Ancak Steam’in dışından içerik indirmesi gereken oyunlar, ihtiyaç duydukları depolama alanına erişemiyorlardı. Google ve Valve, bunun artık değiştiğini ve Proton uyumluluk aracını kullanan oyunlar için geliştirilmiş dosya erişimi gibi bazı ek avantajlar sunulduğunu belirtiyor.
Son olarak, dikkate değer bir dizi performans ve uyumluluk güncellemesi de geliyor. ChromeOS için Steam artık yaygın olarak kullanılan DirectX 12 ve Vulkan 1.3 grafik kitaplıkları ile çalışıyor ve Google, oyun oynarken pil ömrünün azaltılmış CPU yükü sayesinde iyileştiğini söylüyor. Ayrıca, yüksek çözünürlüklü ekranlarla ilgili bazı sorunlar da düzeltilmiş. Oyunlar daha düşük çözünürlükte çalışsa bile, QHD veya UHD çözünürlüklerinde çalışan ekranlara sahip Chromebook’larda ciddi performans düşüşleri yaşanıyordu. Bu sorun artık ortadan kalkmış görünüyor.
Kaynak: Chip