Özellikle Midjourney, DALL-E 2 ve ChatGPT’nin ortaya çıkışıyla yapay zekânın aslında ne gelişmiş olduğunu tüm dünya görmüştü. Yazıları görsellere dönüştüren yapay zekâlara ek olarak filmlere dublaj yapabilen, sizin için tasarımlar hazırlayan, birkaç saniyede sesinizi taklit eden hatta mahkemede avukatlık yapan yapay zekâlara bile ortaya çıkmıştı.
Öte yandan çok da popüler olmasa da bir yandan yapay zekâ destekli müzik programları yavaş yavaş dikkat çekmeye başlıyor. Google ise bugün tanıttığı yeni yapay zekâsıyla bu sektöre iddialı bir giriş yapmaya niyetli.
Sadece yazarak müzik yapabileceksiniz
Google’ın MusicLM isimli yeni yapay zekâsı, aslında DALL-E 2 ile oldukça benzer bir yapıda çalışıyor. Ancak bu kez yazdıklarınız karşınıza bir görsel olarak çıkmak yerine müzik olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada isterseniz tek bir enstrümanla ritim oluşturabilir isterseniz de tamamen bitmiş bir parça hazırlayabilirsiniz.
MusicLM’in Github sayfasına baktığımızdaysa Google AI ekibi tarafından yapay zekâya hazırlatılmış bazı örnek çalışmaları görebiliyorsunuz. Henüz geliştirme aşamasındaki yapay zekâ bazı sesleri net veremese de üretilen seslerin Hi-Fi yani yüksek çözünürlükte olduğunu belirtelim. Ayrıca bu yapay zekâyı ChatGPT ile birleştirerek çok daha detaylı ve özgün müziklerin de hazırlanabileceği belirtiliyor.
Yazmak yerine mırıldanabilirsiniz de
Projeyi geliştiren Google AI mühendislerinden birisi olan Keunwoo Choi, MusicLM’in 4 farklı yapay zekâ modelinin birleşimiyle ortaya çıktığını belirtiyor. MuLan, AudioLM, w2v-BERT ve SoundStream isimli bu modellerin her birininse kendine has görevleri var. Tüm bu modeller birleştiğindeyse ortaya MusicLM çıkıyor.
Ayrıca MusicLM mırıldandığınız sesleri de birer şarkıya dönüştürebiliyor. Bu noktada rakiplerinin çok önüne geçen yapay zekâ tıpkı DALL-E 2’ye gelen tepkiler gibi müzisyenlerden de yavaş yavaş tepki toplamaya başladı.
Henüz test aşamasında olan bu yapay zekânın hazırladığı müzikleri ve “sesleri” dinlemek ve incelemek isterseniz burada bulunan bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Kaynak: Webtekno