X

Günde iki kere ya da birkaç günde bir… Ne sıklıkla duş almalısınız?

Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde internet üzerinde yaşanan tartışmalardan biri, ne sıklıkta duş almanız gerektiği konusundaydı. İnsanların farklı banyo rutinleri vardır. Bir Vanity Fair videosunda, kadro arkadaşlarının hepsi birbirlerini tanıyıp tanımadıklarına dair bir oyun oynadılar, America Ferrera, bazılarını dehşete düşüren bir şekilde, suçluluk duyduğu zevklerinden birinin birkaç gün duş almamak olduğunu itiraf etti.

Al Rocker gibi bazı ünlüler aşırıya kaçıp kendilerini günde iki kez duş almaya zorunlu hissettiğini söylerken, ebeveynler Kristen Bell ve Dax Shepard, yıkamak için çocuklarının pis kokmasını beklediklerini söyledi.

Peki ama ne sıklıkta duş almalıyız?

Bu sorunun kesin bir cevabı olmadığını söyleyerek işe başlayalım…

Dünya üzerinde nerede bulunduğunuz ne sıklıkta duş aldığınızı etkileyebilir. Harvard Health Publishing’e göre Amerika’da insanların üçte ikisi her gün duş alıyor, Avustralyalıların yüzde 80’inden fazlası her gün yıkanmayı seviyor ve Çin’de insanların yaklaşık yarısının haftada sadece iki kez banyo yaptığı bildiriliyor.

Bu yüzden genel bir doğru cevap bulmak çok basit değil ve birçok faktöre bağlı. Örneğin sabah egzersiz rutininiz varsa veya çok terli bir çalışma ortamınız varsa, kokunuzun etrafınızdakileri rahatsız etmemesi için günlük olarak yıkanmanız gerekebilir.

Ancak çok fazla duş almak beklediğinizden daha fazla tahrişe de neden olabilir. Vücudunuzda mikrobiyomu oluşturan geniş bir virüs, mikrop ve bakteri koleksiyonu vardır ve bu yabancı varlıkların bazıları sağlığınız için önemlidir. Çok fazla duş almanın bu mikrobiyomu bozabileceğini ve cildinizin genel sağlığına zarar verebileceğini gösteren bazı araştırmalar bulunuyor. Bu, iltihaplı, kuru ve kaşıntılı cilde yol açabilir, bakteri ve alerjenlerin cildi delmesine ve alerjik reaksiyonlara ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

Sert şampuanlar ve sabunlarla duş almanın, vücudunuzu yararlı mikroplardan ve doğal yağlardan arındırdığı biliniyor ve bu da pek çok soruna neden olabilir. Değerli mikrobiyomunuzun bozulmasının bazı yaygın cilt rahatsızlıklarına da katkıda bulunabileceği düşünülüyor.

Çocuklar her gün yıkanmalı mı?

Bazı çocuk doktorları ve dermatologlar, çocukları her gün yıkamamanızı önerir. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin, vücudun koruyucu antikorlar ve “bağışıklık hafızası” oluşturmasına izin vererek, kirden, normal mikroorganizmalardan ve çevresel maruziyetten kaynaklanan uyarıma ihtiyaç duymasıdır. Çok sık banyo yapmak ve duş almak, bağışıklık sisteminin işini yapma yeteneğini azaltabilir.

Yeterince sık duş almamak ise günlük hayatınıza devam etmeye çalışırken etrafınızda hoş olmayan bir kokunun yayılmasına neden olabilir. Ayrıca yeterince duş almamak, yağ bezlerinde çoğalan ve saç derisini tahriş eden maya kaynaklı kepek, kir ve ölü deri nedeniyle gözenekleri tıkayan sivilceler ve ciltte doğal yağların birikerek leke yapıcı bakterilerin çoğalmasına neden olması, cilt temiz olmadığında alevlenmeyi seven egzama gibi başka sorunlara da neden olabilir.

Bu yüzden doğru yıkanma oranını bulmak oldukça zor bir karardır. Uzmanların üzerinde uzlaştığı belirli bir miktar bulunmuyor. Bazı uzmanlar her gün duş almanız gerektiğini düşünürken, diğerleri çoğu insan için haftada iki veya üç kerenin iyi olduğunu öne sürüyor. Tabii ki bu, insanların iş ve rutin durumlarına bağlı olarak değişecektir.

Bazı uzmanlar, duş alırken koltuk altlarına ve kasıklara odaklanarak 3-4 dakika süren duşları tavsiye ediyor. Ayrıca suyun çok sıcak olmaması, hassas ciltler için üretilmiş ve kokuları sınırlayan ürünler kullanması ve bittiğinde nemi ciltte hapsetmek için nemlendirici kullanılması öneriliyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post