X

Güneş fırtınaları giderek artıyor; peki bu bizim ve Dünyamız için ne anlama geliyor?

Güneş, yaklaşık 11 yıllık aktivite döngüsü sırasında, solar minimumda sakin olmaktan solar maksimumda parlamalar, plazma salınımları ve güneş lekeleriyle dolu hareketli bir zaman geçirir. Son birkaç aydır güneş fırtınaları ve kuzey ışıkları ile ilgili haberlerde bir artış olduğunu fark ettiyseniz, bunun nedeni, güneş maksimumunun hızla yaklaşması. Güneş fırtınalarındaki bu yüksek dönem hakkında pek çok efsanenin arasına karışmış gerçekler olmasından dolayı, bu fırtına maksimumunun bizleri nasıl etkilediğini de merak ediyor olabilirsiniz.

Bilinen en güçlü jeomanyetik fırtına, 1859’da tropik bölgelere kadar kutup ışıklarının görüldüğü ve telgraf istasyonunun alev aldığı zaman meydana geldi. Bugün böylesine güçlü bir olay yaşansa büyük bir felaket olacaktır ama hepimizi öldürmez veya medeniyetimizi yok etmez. Bu tür olaylar oldukça nadirdir ve uzay hava durumu tahmini, hasarı en aza indirmede yardımcı olurken, gezegenimizin manyetik alanı için çok minnettar olmamızı sağlamalıdır.

Gezegenimizin manyetosferinin koruması sayesinde bu fırtınaların üzerimizdeki etkileri daha az şiddetlidir. NOAA Uzay Hava Durumu Ölçeğindeki en şiddetli güneş radyasyonu fırtınası bile büyük ölçüde yalnızca astronotları etkilerken, uçaklardaki veya daha yüksek enlemlerdeki insanlar, artan radyasyon seviyelerine daha fazla maruz kalabilir. Bir güneş döngüsü boyunca, böyle aşırı bir güneş fırtınası yaklaşık bir gün sürebilir.

En yaygın güneş fırtınaları, her güneş döngüsünde 50 günlük kümülatif bir oluşuma sahiptir ve insanlar ve uydular üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur. Fırtınalara koronal kütle fırlatma ve güneş patlamaları neden olur, ancak yalnızca en güçlüleri (X sınıfındakiler) NOAA ölçeğine girecek şiddet düzeyine ulaşabilir.

Çoğu güneş parlaması bizim için tehlikeli değildir, ancak uzaydaki ve hatta Dünya’daki teknolojimiz için sorun yaratabilir. Bu fırtınalar, uyduları doğrudan etkileyebilir, atmosferin şeklini değiştirebilir ve iletişimimize zarar verebilirler. Ayrıca, böyle bir sorun için X sınıfı bir fırtınaya ihtiyacınız yok; ikinci sıradaki güç sınıfı olan M sınıfı fırtınalar da aynı derecede sorun yaratıcı olabilir.

ABD Ulusal Güneş Gözlemevi’nden Dr. Ryan French, IFLScience ile yaptığı görüşmede “Şu anda haftada birkaç kez aldığımız M sınıfı parlamalarla, küçük radyo kesintileri yaşayabilirsiniz, bu da Dünya’nın tam gündüz tarafındaki çok küçük bölgelerde radyo iletişiminin garip olabileceği anlamına gelir” diyor ve devam ediyor: “Atmosferin genişlemesi nedeniyle bu koşullarda (uzaya) hiçbir şey fırlatamazsınız. Ayrıca, (uzayda) radyo iletişimi nedeniyle hassas bir işlem yapmazsınız.

Bu nedenle, güneş aktivitesindeki bir zirvenin en yaygın etkisi, bir kıyamet senaryosuyla karşılaşmamız yerine uyduların iletişim kuramamasından kaynaklanan küçük bir rahatsızlıktır.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post