X
    Categories: Pazarlama

Hani paramız yoktu? Efsane Cuma’da online alışveriş rekoru kırıldı

Her yıl olduğu gibi bir gün indirimler sunan Efsane Cuma‘yı geride bıraktık. Artan dolar kuruna ve ekonominin gidişatına rağmen online alışverişte rekor kırıldı. İşte o analiz:

2020 Efsane Cuma ortalama sepet tutarı 259 TL iken, 2021 yılında 294 TL oldu. Ortalama sepet tutarında yüzde 13’lük bir artış gözlendi. 2020 Efsane Cuma’ya göre işlem hacmi yüzde 38, işlem adediyse yüzde 22 artış gösterdi. 2020 Efsane Cuma’ya göre kredi kartından geçen işlem sayısında yüzde 12, banka kartlarındaysa yüzde 43 artış görüldü. İşlem hacmindeyse banka kartlarında yüzde 64, kredi kartlarında yüzde 32 artış gözlendi. Taksitli işlem hacmi azalırken, tek çekim işlem hacminde artış yaşandı. Bu yıl mobilden yüzde 18, masaüstünden yüzde 82 oranında alışveriş yapıldı. En çok harcama Marmara Bölgesi’nde, en az harcama Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşti. En çok alışveriş yapılan sektör her yıl olduğu gibi bu yıl da giyim ve aksesuar mağazalarından oldu. Giyim sektörünü perakende ve araç kiralama sektörü takip etti.

Pandeminin de etkisiyle gerek markaların gerek kullanıcıların online alışverişe artan ilgisi ülkemizde Efsane Cuma olarak da bilinen Black Friday döneminde de kendini hissettirdi. Bu yıl 2020’ye oranla işlem hacminde yüzde 38, işlem adedinde yüzde 22 oranında artış yaşandı. Ortalama sepete tutarıysa 259 TL’den 294 TL’ye ulaşarak yüzde 13’lük artış gösterdi. Kredi kartı işlem sayısında yüzde 12, banka kartlarında yüzde 43 artış görüldü. İşlem hacimleri açısındansa 2020 yılına göre kredi kartında yüzde 32, debit kartlarda yüzde 64 artış gözlendi.

En çok kadınlar alışveriş yaptı

2020 Black Friday döneminde olduğu gibi bu sene de kadınlar erkeklere göre yüzde 67 daha fazla işlem adedine ve yüzde 46 daha fazla işlem hacmine sahip oldular. Ancak erkeklerin işlem adedinde geçen yıla göre yüzde 49 artış yaşandı. Kadınların işlem adedi artışı ise yüzde 12. Kadınların ortalama sepet tutarı geçen yıla göre 18, erkeklerin yüzde 17 oranında arttı.

En çok harcama Marmara Bölgesi’nde

Marmara Bölgesi yüzde 49 artış ile en çok harcama yapılan bölge oldu. En düşük harcamaysa Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşti.

En çok alışveriş yapılan yerler sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli oldu. Kadınlarda da bu sıralama aynı şekilde görüldü. Erkeklerde ise birinciliği İstanbul alırken, İzmir ikinci sırada yer aldı. İstanbul dışında en çok alışveriş yapan 5 şehir Ankara yüzde 19, İzmir yüzde 13, Bursa yüzde 6, Antalya yüzde 5, Kocaeli yüzde 4, Adana yüzde 3, Tekirdağ yüzde 3.

Alışveriş oranını en çok artıran il yüzde 190 ile Aksaray oldu. Aksaray’ı yüzde 189 ile Burdur ve yüzde 102 artış ile Tekirdağ takip etti. Aksaray’lı erkekler yüzde 704 alışveriş oranını arttırdı.

Kaynak: Teknolojioku

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post