X

Hindistan, Chandrayaan-3 uzay aracının Ay’a yaklaşırken yakaladığı görüntüleri yayınladı

Hindistan’ın uzay ajansı, Cumartesi günü Ay yörüngesine giren Chandrayaan-3 uzay aracı tarafından çekilen ilk görüntülerini yayınladı. Görüntüler, uzay aracı yaklaştıkça Ay yüzeyindeki kraterlerin daha da büyüdüğünü gösteriyor.

Chandrayaan-3’ün iniş aracı ve keşif aracı 23 Ağustos’ta yüzeye ulaşacak. Eğer bu iniş başarılı olursa, Hindistan güney kutbuna kontrollü bir “yumuşak iniş” gerçekleştiren ilk ülke olacak. Ayrıca ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke olacak.

Uzay aracı yaklaşık 10 gün Dünya yörüngesinde döndükten sonra geçtiğimiz Salı günü translunar yörüngeye gönderildi ve Cumartesi günü başarıyla Ay yörüngesine yerleşti.

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (Isro), tüm kontrollerin Chandrayaan-3’ün “sağlıklı” olduğunu gösterdiğini söyledi. Ayrıca, “Isro’nun Ay yörüngesine art arda üçüncü kez başarılı bir şekilde bir uzay aracı yerleştirdiğine” de işaret edildi.

Bilim insanları, Hindistan’ın Ay keşif programının üçüncüsü olan Chandrayaan-3’ün daha önceki Ay görevlerinin başarısının üzerine inşa edilmesinin beklendiğini söylüyor. Yeni başarı haberi, ülkenin 2008’de Ay yüzeyinde su moleküllerinin varlığını keşfeden ve Ay’ın gündüzleri bir atmosferi olduğunu tespit eden ilk Ay görevinden 13 yıl sonra geliyor.

Bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir keşif aracından oluşan Chandrayaan-2, Temmuz 2019’da fırlatılmış, ancak yalnızca kısmen başarılı olmuştu. Yörünge aracı bugün bile Ay’ın etrafında dönmeye ve inceleme yapmaya devam ediyor, ancak iniş aracı yumuşak bir iniş yapamadı ve iniş sırasında kaza yaptı. Isro yönetici Sreedhara Panicker Somanath, Hindistan uzay ajansının kazadan elde edilen verileri dikkatlice incelediğini ve 3.900 kg ağırlığında ve 6.1 milyar rupiye (75 milyon dolar) mal olan Chandrayaan-3’teki aksaklıkları düzeltmek için simülasyon çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post