X

Hindistan’ın İlk Özel Roketi Vikram-S Başarıyla Uzaya Fırlatıldı

Uzay girişimi Skyroot tarafından geliştirilen 545 kg’lık roket, Hindistan uzay ajansının Chennai yakınlarındaki fırlatma sahasından havalandı. Roket, ses hızının beş katı olan Mach 5’e ulaşma ve 83 kg’lık bir faydalı yük taşıma kapasitesine sahip.

2018’de kurulan ve Singapur devlet fonu GIC tarafından desteklenen Haydarabad merkezli Skyroot, hükümetin 2020’de özel şirketlere açık kapı bırakmasının ardından Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu’nun (ISRO) fırlatma ve test tesislerini kullanmak için anlaşma imzalayan ilk uzay girişimi oldu.

Vikram-S’nin piyasaya sürülmesiyle Skyroot, Hindistan’da uzaya roket fırlatan ilk özel uzay şirketi oldu ve 2020’de özel sektör katılımını kolaylaştırmak için açılan uzay sektörü için yeni bir çağın habercisi oldu.

Hindistan’ın İlk Özel Roketi Vikram-S Başarıyla Uzaya Fırlatıldı

Skyroot’un fırlatma araçlarına, Hindistan uzay programının kurucusu ve ünlü bilim adamı Vikram Sarabhai’ye bir övgü olarak ‘Vikram’ adı verildi. Açıklamada, uzay uçuşlarını herkes için uygun fiyatlı, güvenilir ve düzenli hale getirme misyonunu ilerleterek, uygun maliyetli uydu fırlatma hizmetlerine ve uzay uçuşuna giriş engellerini yıkmayı hedeflediği belirtildi:

“Yeni bir Startup’ın ilk lansmanı, dünyanın dört bir yanındaki Hintli uzay aktörlerinin güvenilirliğini önemli ölçüde artırdı. 2018’deki başlangıcından bu yana, Skyroot, bunu gerçekleştirmede uzun bir yol kat etti. Hindistan’ın sadece iki yıl içinde üretilen ilk özel roketini fırlatarak küçük kaldırmalı fırlatma araçlarının imalatındaki uzmanlığını gösterdi.”

Hindistan’ın uzay ekonomisinin 13 milyar dolara ulaşması bekleniyor ve uzay fırlatma segmentinin 2025 yılına kadar %13’lük bir YBBO ile hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor. Bunun özel sektördeki büyümeyle daha da desteklenmesi bekleniyor.

Kaynak: Teknolojioku

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post