Rus madenciler, Rusya Federasyonu’nda federal bir cumhuriyet olan Yakutistan'daki (Saha Cumhuriyeti de deniyor) bir elmas madeninde Matruşka bebekleri gibi iç içe geçmiş iki elması çıkardılar. Madencilerin bulduğu iç içe geçmiş elmaslara 'Matryoshka elması' ismi verildi. Matryoshka elmasına şu ana kadar maddi bir değer biçilemedi.
Matryoshka elması, tıpkı Matruşka bebekleri gibi dışta büyük bir elmas ve içte küçük bir elmastan meydana geliyor. Dışta bulunan elmas tabakası 0.62 karat, içte bulunan küçük elmas ise 0.2 karat.
Yakutistan’ın Nyurba madeninin derinliklerinde bulunan elmas ilk olarak Yakutsk Elmas Ticaret Şirketi uzmanları tarafından incelendi. Matryoshka elması, daha detaylı inceleme için kızılötesi spektroskopi görüntüleri ve X-ışını mikrotomografisini kullanan ALROSA Araştırma ve Geliştirme Jeolojik Teşkilatı’na gönderildi. ALROSA Araştırma ve Geliştirme Jeolojik Girişimi’ndeki yeniliklerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oleg Kovalchuk, “İç ve dış elmaslar arasındaki hava boşluğunun nasıl oluştuğunu bulmak bizim için en ilginç şeydi” dedi.
Matryoshka elması üzerinde çalışma yapan bilim insanları yaptıkları açıklamada, elmasın yaklaşık 800 milyon yaşında olduğuna inandıklarını belirtti. Bilim insanları, bu elmasın oluşumu için iki ihtimali ortaya koydular. İlk ihtimale göre önce içte bulunan küçük elmas oluştu, daha sonrada dıştaki büyük elmas oluştu. İkinci ihtimale göre ise büyük elmasın içindeki oyuğun genişlemesi ile içeride ayrı bir kristal tabaka oluştu.
Elmaslar, Dünya yüzeyinin derinliklerinde, üst mantoda yaklaşık 160 metre derinlikte oluşur. Hope elması gibi bazı nadir elmas türleri ise yerin yaklaşık 2800 metre derinliğinde oluşuyor. Yüksek basınç ve yüksek sıcaklık kombinasyonu, kristallerin ortaya çıkması için mükemmel koşulları oluşturur. Dünyanın bütün elmasları bu yüksek basınç ve sıcaklık koşulları altında oluşur ve derin köklü bir volkanik patlama nedeniyle yüzeye çıkarlar.
Kaynak: Webtekno