X

İç mekanda neden dış mekan boyası kullanılmaz? İç mekan ve dış mekan boyaları arasındaki farklar neler?

İç ve dış mekan kullanımı için kullanılan boyaların neden farklı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Ayrı boya türlerini satın almak zorunda kalmak, ilk bakışta bir pazarlama taktiği gibi görünebilir; tıpkı bir asır önce reklamcıların kadınları çok amaçlı tek bir cilt kreminden gece ve gündüz için ayrı ürünler kullanmaya ikna etmeye çalışması gibi… Ancak boya için böyle bir durum söz konusu değil; boyalar arasında önemli farklar var. Teknik olarak dış cephe boyasını iç mekanlarda kullanmak mümkün olsa bile bunun kötü bir fikir olduğunu söyleyerek işe başlayabiliriz.

Yeni bir şey satın almaktan kaçınmak için zaten elimizde olan şeyleri yeniden kullanmayı seviyoruz, ancak sağlık ve performansla ilgili birçok nedenden dolayı bu, iç mekan projelerinde dış cephe boyası kullanmak için geçerli değil. Peki ama nedne iç cephelerde dış cephe boyası kullanmamalıyız?

Sağlık riski

İç mekanlarda kullanılmak üzere tasarlanan boyaların çoğu su bazlıdır ve minimum duman çıkaracak, cildinizden kolayca temizlenecek ve genel olarak kullanımı güvenli olacak şekilde formüle edilmiştir. Dış cephe boyaları yağ veya solvent bazlıdır ve nem, yağış ve doğrudan güneş ışığı ile birlikte ciddi sıcaklık dalgalanmalarına dayanacak şekilde formüle edilmiştir.

Bu tür bir dayanıklılığı mümkün kılan bileşenler bir kişinin cildini veya gözlerini tahriş edebilir, ancak boyadan çıkan dumanlar sağlık için en büyük tehdidi oluşturur. Bunun nedeni, dış cephe boyalarının genellikle kuruyup sertleştikçe havaya salınan uçucu organik bileşikler veya VOC’ler içermesidir.

Zehir Kontrol ve ABD Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre, benzen, formaldehit, toluen, ksilen, etanol ve aseton gibi yaygın VOC’leri içeren dumanlar solunduğunda aşağıdakilere neden olabilir:

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Göz, burun ve boğaz tahrişi
  • Koordinasyon kaybı
  • Karaciğer, böbrekler ve merkezi sinir sisteminde hasar

Bir evin tüm pencere ve kapıları açık olsa bile, dış cephe boyasını iç mekanda kullanmak için yeterli havalandırma asla olmaz.

Dış cephe boyası iç mekanlarda aynı etkiyi göstermez

Sağlık riskleri bir yana dış cephe boyası, birçok nedenden dolayı iç mekan projeleri için iyi bir seçim değildir. Öncelikle düzgün kuruması için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Dış cephe boyası eninde sonunda iç mekanda kuruyacak olsa da iç mekan boyasından çok daha uzun sürecek ve duvarlarınızı uzun bir süre çiziklere, sıyrıklara, sürtünmelere ve diğer girintilere karşı savunmasız bırakacak.

İç mekandaki dağınıklığa dayanmaz

Dış cephe boyası hava koşullarına dayanıklı olabilir, ancak iç cephe boyası çocukların, evcil hayvanların, elektrikli süpürgenin ve iç mekandaki nemin neden olduğu günlük aşınma ve yıpranmaya dayanacak şekilde formüle edilmiştir. Ayrıca gres ve yağa karşı daha dayanıklı ve temizlenmesi daha kolaydır.

Alçıpan üzerinde iyi sonuç vermez

Dış cephe boyaları vinil, sıva, ahşap ve diğer ev yapı malzemeleri için mükemmel olsa da alçıpana çok iyi yapışmaz.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post