İklim değişikliğinin tüm dünya için ne kadar önemli olduğunu, ilgili yazılarımızda sürekli sizlerle paylaşıyoruz. Yine bu konunun önemine vurgu yapan bir araştırmayla karşınızdayız. Yapılan araştırma, iklim değişikliğinin şiddetli fırtınalar üzerindeki etkisine odaklanıyor ve Avrupa’yı kapsıyor.
Araştırma sonucunda yavaş hareket eden fırtınaların, yerel olarak biriken yağmur miktarını artırdığı ortaya çıktı. Bu da daha önce yürütülen çalışmalarda beklenenin aksine ani su baskını riskinin tüm Avrupa’da artacağı aynı anlamına geliyor. İşte araştırmanın detayları:
Bu tür fırtınalara 21’inci yüzyılın sonuna kadar 14 kat daha sık rastlanacak:
Araştırmayı Newcastle Üniversitesi ve Met Office yürüttü. Newcastle Üniversitesinden Dr. Abdullah Kahraman, süper bilgisayarların oldukça güçlü hale gelmesiyle birlikte tüm Avrupa’yı kapsayan iklim simülasyonlarına sahip olduklarını belirtti. Kahraman’ın söylediklerine göre bu sistem, atmosfer kaynaklı hangi etkenlerin fırtına değişikliklerine sebep olduğunu anlamalarına yardım edecek.
Yine Newcastle Üniversitesinden Profesör Hayley Fowler, devletlerin sera gazlarını kontrol altına almada yavaş kaldıklarını söylüyor. Şiddetli fırtınaların gelecekte yıkıcı sellere sebep olacağını belirterek bu çalışmanın herkes için bir uyanış çağrısı olduğunu ekliyor.
Met Office’den Profesör Lizze Kendon ise yoğun fırtınaların daha geç ortadan kaybolacak olmasına, dolayısıyla da yıkıcı etkilerini daha uzun süre göstereceklerine vurgu yapıyor. Ayrıca Kendon’un söylediklerine göre eğer bu şekilde ilerlemeye devam edersek, ortadan kalkması normalden uzun süren bu fırtınalar, 21’inci yüzyılın sonuna kadar 14 kat daha sık görülecek.
Son olarak Kahraman, iklim simülasyon sistemini şiddetli fırtınalar dışında başka ekstrem hava olaylarını incelemek için de kullanmakta olduklarını belirtti. Güncel zamandan konuşacak olursak, şiddetli fakat yavaş ortadan kalkan fırtınalar sık gördüğümüz şeyler değiller.
Kaynak: Webtekno