X

İklim değişikliğinin korkutan sonucu: Bulaşıcı hastalıklar artık çok daha tehlikeli…

Yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği Dünya genelinde görülen bulaşıcı hastalıkların %58’i üzerinde arttırıcı bir etkiye sahip olabilir.

University of Gothenburg, Deniz Bilimleri Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Tristan McKenzie, University of Hawaii Biyoloji Doçent Doktoru Camilo Mora ve University of Hawaii Coğrafya ve Çevre Bilimleri Ph.D. adayı Hannah von Hammerstein ve çalışma arkadaşları tarafından düzenlenen araştırma, iklim ile ilgili tehlikeler sebebiyle daha tehlikeli hale gelen patojenleri inceledi.

İncelenen 375 insan hastalığı arasında 218’inin iklim değişikliğinden etkilendiği ortaya çıktı. Örneğin seller, hepatitin yayılmasına yardımcı olabiliyor. Yükselen sıcaklıklar sarılık taşıyan sivrisineklerin ömrünü uzatabiliyor. Kuraklıklar, hantavirüsünden etkilenen kemirgenlerin yerleşkelere yayılmasına sebep olabiliyor.

İklim değişikliğinin bunlar ve benzeri 1.000’den fazla yayılma yolunu etkilemesi ve iklime bağlı tehlikelerin dünya genelinde artması ile beraber, araştırma, toplulukların bütün bu yeni hastalık yayılma yollarına adapte olmasının gerçekçi olmadığını belirtiyor ve iklim risklerinin azaltılmasının gerekliliğini vurguluyor.

Araştırma ekibi, riskleri incelemek için oluşturdukları harita için 77.000’den fazla bilimsel makaleyi inceledi. Yapılan araştırmaların sonucunda, temel olarak dört kilit alanda patojenler ve insanların etkileşimini etkileyen iklim tehlikeleri bulundu.

Bazı durumlarda, iklim ile ilgili tehlikeler hayvanların ve organizmaların doğal olarak bulundukları ortamları insanlara daha yakın bir hale getirebiliyor.

Ayrıca iklim felaketleri, insan davranış şekillerini de patojenlere daha fazla maruz kalmalarına sebep olacak şekilde değiştirebiliyor. Örneğin sıcak hava dalgaları sırasında insanlar genellikle suda daha fazla vakit geçiriyor ve bu da su yoluyla yayılan hastalıkların artmasına sebep olabiliyor.

Diğer durumlarda, iklim ile ilgili tehlikeler patojenlerin insanlarla temas etme ihtimalini arttırarak insanlarda şiddetli hastalık tehlikesi oluşturma yeteneklerini oluşturuyor. Örneğin artan küresel sıcaklıklar, virüslerin sıcaklıklara daha dayanıklı olmasını sağlayarak insan vücudundaki ateş yükselmesine karşı daha dayanıklı olmalarını sağlayabiliyor. Ayrıca benzer bir durum mantar patojenlerinin de sıcaklığa daha dayanıklı olmalarına sebep olarak benzer bir durum oluşturabiliyor.

Son olarak, iklim ile ilgili tehlikeler insan vücudunun patojenlerle mücadele etme yeteneğini azaltabiliyor. İklim sorunları ile beraber gelebilen kalabalık ortamlar, temiz olmayan ortamlar, beslenme eksikli ve benzeri pek çok etki, insan vücudunun hastalıklarla mücadele edebilme yeteneğini çeşitli şekillerde zayıflatabiliyor.

Kısacası, iklim değişikliği sadece kolaylıkla görünür şekillerde değil, diğer pek çok farklı yolla da insanların hayat beklentilerini kötü yönde etkiliyor ve aktif bir şekilde çaba göstermediğimiz takdirde, durum daha da kötüye gidecek gibi gözüküyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post