Küresel süt endüstrisi büyük bir değişim yaşıyor. Hayvanlardan üretilmeyen yiyecek alternatiflerinden gelen rekabetin arasına artık sentetik süt ile gelen rakipler de katılıyor.
Sentetik süt, inekler veya diye hayvanlara ihtiyaç duymuyor. Hayvan sütü ile aynı biyokimyasal yapıya sahip olabiliyor ancak hücrelerden yetiştirilen biyo-kütle üreten “hassas fermantasyon” adı verilen yeni bir biyoteknoloji yöntemi ile oluşturuluyor.
Dünya nüfusunun %80’inden fazlasının düzenli olarak süt ürünleri tüketememesinden dolayı, sürdürülebilir yiyecek üretimi biçimlerine geçişte hayvan tabanlı yiyecek sistemlerinin ötesine geçme çağrıları giderek artıyor. Sentetik etin aksine, sentetik sütün normal süt ile tamamen aynı tada, görünüşe ve hisse sahip olduğu söyleniyor. Ayrıca sentetik süt bir bilim-kurgu ürünü değil ve şu anda bulunuyor. Örneğin ABD’de Perfect Day şirketinin ürettiği hayvanlardan bağımsız mikro-flora proteini, daha sonra dondurma, protein tozu ve süt yapımında kullanılıyor. Avusturalya’da da Eden Brew şirketi sentetik süt geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.
Bir başka Avusturalyalı şirket olan All G Foods, bu ay 25 milyon Avusturalya doları yatırım topladı. Bu yatırım, sentetik süt üretiminin maliyetini düşürmek için kullanılacak ve şirket, yedi yıl içerisinde sentetik sütün inek sütünden daha ucuz olmasını hedefliyor. Eğer sentetik süt endüstrisi genel olarak bu maliyet hedefine ulaşabilirse, hayvan kaynaklı süt endüstrisi üzerinde ciddi bir etki yaratabilir.
Ayrıca, 2019 yılında süt ürünleri endüstrisinin geleceği üzerine düzenlenen bir rapor, 2030 yılına kadar ABD hassas fermentasyon endüstrisinin en az 700.000 kişilik istihdam sağlayacağını belirledi.
Kaynak: Chip