X

Influencer Marketing Avantajları

 

Influencer marketing gün geçtikçe genişleyen ve büyüyen bir pazar… Türkiye’de yeni yeni keşfedilen influencer pazarlama, geleneksel televizyon ve gazete reklamlarının yerini alacak gibi görünüyor. Sürekli adından başarıyla söz ettiren influencer reklam ve influencer marketing örnekleri de bunu gösteriyor. Yapılan sosyal medya reklamları, sosyal medya kampanyaları ve influencer marketing kampanyalarının başarısı da marka tanıtımı yapma konusunda bu alanın başarısını kanıtlıyor. Peki influencer marketing yönteminin avantajları nelerdir? Bu makalede influencer marketing yönteminin avantajlarını sizler için anlattık.

Düşük Maliyetlidir

Elbette, bu düşük maliyetten ne anladığınıza bağlıdır, çünkü meselenin gerçekliği, ortak olabileceğiniz tüm influencerların farklı fiyat aralıklarının olmasıdır. Örneğin Selena Gomez’in tahmini 550.000 dolarlık bir Instagram sponsorlu reklam için ücret aldığını gördüyseniz, ucuz değil diye düşünebilirsiniz. Fakat önce açıklamam gerekir. Birincisi, “ucuz”, influencer pazarlamada neyi ifade ediyor? Öncelikle, en önemlisi, ucuz yatırım getirisini ifade eder. Daha önce de tartışıldığı gibi, pazarlama stratejileri, şaşırtıcı pazarlama sonuçları elde edebilmek için kendini kanıtlamıştır ve bu şekilde, influencer pazarlama yaklaşımı ucuzdur. Çünkü sonuç olarak, pazarlama stratejinizin hedefi, olumlu bir yatırım getirisi elde etmektir.

Kampanyanın yalnızca 100 dolara mal olması önemli değildir eğer yatırımınızın karşılığını sadece 2 dolar olarak alıyorsanız… Ben buna pahalı derim.

Ucuz, influencer pazarlamasının büyük erişilebilirliğini ifade eder. Meselenin gerçeği, esasen tüm markaların, bütçeleri ne olursa olsun, influencer pazarlama kampanyalarını yürütme gücüne sahip olmasıdır. Bunun nedeni, birçok farklı türde kampanyanın olması ve aynı zamanda ortak olabileceğiniz pek çok influencerın olmasıdır. Normalde, influencerlar fiyatlarını takipçi sayımlarına göre belirler ve genel olarak, sahip oldukları daha fazla takipçiye göre markanızı tanıtmak için daha fazla ücret alırlar.

İşin en iyi yanı, her boyutta ve her çeşit niş içinde çok sayıda influencerın bulunmasıdır. Daha küçük takipçileri olanlar mikro-influencer olarak adlandırılırlar ve bunlar daha küçük ancak daha fazla etkileşime girmiş bireylerdir. Bu nedenle daha küçük takipçi oranına sahip olmalarına rağmen yine de büyük pazarlama sonuçları üretebilirler.

Kullanıcıların % 40’ı, Instagram, Twitter veya YouTube’daki bir influencerın kullandığını gördükten sonra online bir ürün satın aldıklarını söylüyor. Influencer pazarlamayı kullananların % 94’ü, taktiğin etkili olacağına inanıyor. Kısacası, influencer pazarlamanın sadece büyük bir yatırım getirisi yaratması anlamında ucuz olması değil, aynı zamanda bütçeden bağımsız olarak tüm markalar için erişilebilir olması bakımından da ucuz olması bir avantajdır.

Zaman Kazandırır

Bu şekilde görünmese bile, influencer pazarlama aslında diğer pazarlama yöntemlerine kıyasla zaman kazandırır. Influencerlar, influencer pazarlama kampanyalarının temelde kendileri yönetirler. Bu anlamda zamandan tasarruf ederler. Bir pazarlamacının bir influencer marketing kampanyası yürütürken yapması gereken tek şey, influencerları bulmak, influencer ile bir ilişki kurmak, onlara ürün göndermek ve ücretlerini ödemektir. Bu, çok fazla iş gibi görünebilir ancak reklamını yapmak için genellikle binlerce lira harcamanız gereken klasik görüntülü reklamlarla karşılaştırıldığında oldukça avantajlıdır.

Influencer pazarlamanın pahalı olduğunu söylemeden önce, influencerın yalnızca markanızı tanıtmakla kalmayıp, içerik oluşturması, kitleleriyle etkileşim kurması, markanız hakkında yazması vb. gibi şeyler için de çok fazla zaman harcadığını unutmayın. Bunu yapmak gerçekten çok zaman ister.

Hedeflenen Bir Pazarlama Yöntemidir

Başarılı bir pazarlama kampanyası yürütmek, markanızı doğru kitleye pazarlamakla ilgilidir. Tabii ki, pazarlamada, her zaman daha fazla insana ulaşmak için çabalıyorsunuz ancak şunu unutmamak gerekir ki kaç kişiye ulaştığınız değil kimlere ulaştığınız önemlidir. Bu nedenle, doğru insanlara ulaşmanız demek kazancın artması demektir. İşin en iyi yanı, doğru stratejiler sayesinde, influencer pazarlama bunu gerçekleştirmenize yardımcı olur.

Örneğin, 100.000 takipçisi olan bir influencerın markanıza ilgi duyan kişilere ulaşması için ödeme yapmak yerine, 1.000 takipçisi olan ve takipçilerinin hepsi markanıza ilgi gösteren kişilerden oluşan bir influencera ödeme yapmak çok daha mantıklıdır.

İnsanlar, markalardan daha çok influencerlara güveniyor

Muhtemelen, pazarlamada güvenin inanılmaz derecede önemli olduğunun farkında değilsiniz. Markaların pazarlamada karşılaştığı problem, insanların aslında onlara güvenmiyor olmalarıdır.

Demek istediğim, markaların “sektördeki en iyisiyiz”, “en yüksek kalitede ürünlerimiz var”, “ürünlerimiz harika” vb. gibi şeyler söylediklerini duyduk ve kimse onlara inanmadı. Gerçek şu ki, markaların tek amacının ve gündeminin daha çok satmak olduğunu bildiğimiz için onlara güvenmiyoruz.

İyi haber, influencer pazarlamasının faydalarından biri, takipçilerinin influencerlara büyük bir güven duyması ve bu nedenle marka mesajınızı yaymanız için ideal olduklarıdır. Bunu yaparak, aynı mesajı paylaşabilirsiniz ancak şimdi güvenilir bir birey mesajınızı söyleyecek böylece daha büyük bir etkiye sahip olacak ve aslında dinlenecektir. İster inanın ister inanmayın, ama influencerlar zamanlarının çoğunu ilişki kurup izleyicileriyle etkileşim ile geçiriyorlar. Bu, elbette, güvene yol açar. Influencerların, etkileyici olarak adlandırılmasının bir nedeni vardır ve bunun nedeni insanların kararlarını, düşüncelerini, fikirlerini ve satın aldıklarını etkilemesidir. Bu, influencer pazarlamanın çok etkili olmasının nedenlerinden biridir.

Kaynak: influencermarketingturkiye.com

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.