Norveç’te bir araştırma okulu olan REV Ocean’da dalgıç olan Ronald Raasch, 6 Ekim’de, etrafı şeffaf bir zarla çevrili, küre şeklinde bir kütlenin etrafında gezinerek videosunu çekti. Dalgıç, etrafında sürüklenen devasa kesenin içini el feneri ile aydınlattı. Raasch’ın içini aydınlattığı kesede, yüz binlerce kalamar yumurtası görülüyor.
REV Ocean’dan dalgıçlar, Norveç’in Ørstafjorden şehrindeki 2. Dünya Savaşı batığını ziyaret etmek için kıyıdan 200 metre açıkta bir dalış gerçekleştirdiler. Dalgıçlar, dalış sırasında devasa yumurta kütlesini tespit ettiler. YouTube’da yayınlanan videoda yapılan açıklamaya göre dalgıçlar, kalamar yumurtası kütlesine 17 metre derinlikte tespit ettiler.
Ronald Raasch, devasa kalamar yumurtası kesesini “kalamar jeli topu” olarak isimlendirdi. Sea Snack Norway’den araştırmacı Halldis Ringvold, bu şekilde devasa kalamar keselerinin Norveç, İspanya, Fransa ve İtalya denizlerinde görüldüğünü belirtti.
Live Science’ın aktarımına göre 2017 yılında dalgıçlar, Akdeniz ve Norveç kıyılarında benzer keseler gözlediklerini rapor ettiler. Son dönemde 4 keseden alınan DNA örneğinin analiz edilmesiyle, yumurta keselerinin 10 kollu sefalopa(Illex coindetii) ait olduğu belirlendi.
Halldis Ringvold, yeni keşfedilen devasa yumurta kesesinin boyutunun ve konumunun daha önce belgelenen yumurta keselerine benzediğini kabul etti. Ringvold, “Bunun da Illex coindetii tarafından bırakılmış olduğunu kabul ediyorum” dedi. Araştırmacı, videoda dalgıç ile aynı boyutta görünmesine rağmen, yumurta kesesinin ortalama olarak yaklaşık 1 metre çapında olduğunu açıkladı.
Uluslararası düzeyde yönetilen deniz yaşamı veri tabanı SeaLifeBase’e göre, bir kalamar yumurtasının boyu 0.2 santimetre büyüklüğünde oluyor ve dişiler 50.000 ile 200.000 yumurta üretiyor. SeaLifeBase, kalamarların embriyonik gelişiminin, 15 derece sıcaklıkta 10 ile 14 günde gerçekleştiğini belirtiyor.
Kaynak: Webtekno