X

İnsan küllerini uzaya taşımayı amaçlayan roket, fırlatılmasından 3 saniye sonra patladı

New Mexico çölü üzerinde, uzayda anma töreni yapılması amacıyla insan külleri taşıyan bir roket patladı. Neyse ki yakılmış insan kalıntıları içeren 100’den fazla kapsülün kurtarıldığı bildirildi.

Up Aerospace yörünge altı roketini Pazartesi günü Spaceport America’dan fırlattı. Roket, NASA için bir düzineden fazla öğrenci deney yükünün yanı sıra, merhum bir NASA astronotunun ve bir kimyagerin külleri de dahil olmak üzere ailelerin yörünge altı bir anma törenine gönderdiği kalıntılarını taşıyordu. Ancak roket, kalkıştan yaklaşık üç saniye sonra patlamasına neden olan ölümcül bir anormallik yaşadı.

Uzayda anma servisi Celestis’in söylediğine göre, yakılan küller patlamadan sağlam bir şekilde kurtuldu ve kurtarıldı. Celestis’in kurucu ortağı ve CEO’su Charles Chafer, e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada “120 uçuş kapsülünün tamamı güvenli bir şekilde fırlatma personelinin elinde ve bir sonraki uçuşumuzu beklerken bize iade edilecek” dedi ve ekledi: “Roket uçuş sırasında patlamış olsa da, fırlatma hizmeti sağlayıcımız Up Aerospace’in özeni ve profesyonelliği, Celestis yükünün zarar görmemesini ve yeniden fırlatılabilmesini sağlıyor.

Chafer’in söylediğine göre, insan küllerini uzaya fırlatma konusunda uzmanlaşmış Teksas merkezli şirket, fırlatma görevlerini, roketin uzaya ulaşamaması durumunda yükleri kurtarmak için makul bir şans olmasını sağlayacak şekilde tasarlıyor. Celestis’in Aurora Flight görevi, Nisan 2021’de hayatını kaybeden NASA astronotu Philip K. Chapman’ın yanı sıra kimyager Louise Ann O’Deen’in yakılmış kalıntılarını içeriyordu. Chafer, kurtarılan yüklerin, “UP ve Spaceport America araştırmalarını tamamlar tamamlamaz ve gerekli düzeltmeler yapılır yapılmaz” gerçekleşmesi planlanacak olan şirketin bir sonraki görevi Perseverance Flight ile tekrar gönderileceğini söyledi.

Roket, ayrıca NASA’nın altıncı ve 12. sınıflar arasındaki öğrencileri tarafından oluşturulan bazı bilim ve teknoloji deneyleri olan TechRise Student Challenge’dan 13 yükü daha taşıyordu. Ancak NASA, yükün kurtarılmasından ziyade, gelecekte başka TechRise deneyleri başlatma sözü verdi.

NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü’ndeki Uçuş Fırsatları programının program yöneticisi Christopher Baker yaptığı açıklamada “bu TechRise öğrenci ekiplerinin her biri, fırlatma için bir deney sunmadaki başarılarından gurur duymalı ve deneylerini uzayda görmeleri için gelecekteki fırsatlar üzerinde çalışacağız” dedi.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post