Günümüzde kullandığımız kameralar, geçmişe göre çok daha ince yapıya sahip lenslere ev sahipliği yapıyorlar. Ancak bu lensler bile az sonra duyacağınız lense göre fazlasıyla kalın duruyor. Brezilya’daki São Carlos Mühendislik Okulu’ndaki araştırmacılar, insan saçından binlerce kat daha ince bir lens geliştirmeyi başardılar.
Bilim insanlarının geliştirmeyi başardıkları lensin makalesi, ACS Photonics’te yayınlandı. Bilim insanlarına göre geliştirilen ve ultra incenin de ötesinde olan bu lens, akıllı telefonlarda veya sensörlere bel bağlayan diğer cihazlarda kullanılabilir. Çalışmada yer alan Emiliano Rezende Martins’e göreyse günümüzdeki teknolojiye göre bu lens sınırsız kullanım alanına sahip.
Metalenslerin sunduğu görüş açısının ötesine geçti:
Brezilya’daki bilim insanları tarafından geliştirilen lens, ışıkla etkileşime geçen nanopost dizilimlerinin üstünde bulunan tek bir nanometrik silikon katmanından oluşuyor. Gözümüzün göremeyeceği incelikte yapıya sahip olan lens, transistörlerin imal edilmesinde kullanılan fotolitografi tekniğiyle basıldı.
Gördüğümüz lensin türü, fiziksel olarak ulaşılması en yüksek olan çözünürlüğe ulaşılmasını sağlayan metalens türü olarak biliniyor. Rezende Martins’e göre metalensler, bugüne kadar önemli bir soruna sahiplerdi. Bu lens türünün görüş açısı 1 dereceden daha azdı.
Ancak Rezende Martins ve ekibi, metalensleri karmaşık yapılarla birleştirerek bu sorunun üstesinden gelebildiler. Bilim insanlarının geliştirdikleri lens, tamamen düz olan lensleri taklit ediyor. Ayrıca geliştirilen lensteki düz lens, geleneksel lenslerin aksine sonsuz kırılma indeksine sahipti.
Şu anda fiziksel olarak basılan lens, görüntüde hiçbir bozukluğa yol açmadan 180 derece görüş açısına ulaşabiliyor. Ancak görüş açısı ne kadar yükselirse gölge efektinden dolayı ışığın enerjisi de o kadar azalıyordu. Fakat bu durum, görüntüde yapılan düzenlemelerle ortadan kalkabiliyor. Geliştirilen lens, şu an için yalnızca yeşil renkte fotoğraf çekebiliyor.
Kaynak: Webtekno