X

İnsanlar mı daha ağır; hayvanlar mı?

Çevre araştırmacılarından oluşan bir ekip, tüm vahşi memelilerin biyokütlesinin tahmini bir hesabını yaptı ve insanların toplamının çok daha ağır olduğunu buldu.

İsrail, Rehovot’taki Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Ron Milo liderliğindeki ekip, küresel ölçekte koruma çabalarını izlemek için kullanılabilecek bir ölçüm belirlemeye çalışıyordu. Ekip, makalede, “Tek bir organizmanın sayısını tahmin etmek, tespit edilebilirlik, yıllar arası ve mevsimsel değişkenlik ve özellikle küçük gövdeli türler için ölçüm yöntemlerinde standardizasyon eksikliği gibi sorunlar nedeniyle tek bir tür için bile teknik olarak zordur” dedi ve devam etti: “Tüm memelilerin biyokütlesini ölçmek, çok farklı vücut boyutlarına sahip türleri karşılaştırmamızı sağlıyor. Bu nedenle biyokütle, tür zenginliği ve diğer çeşitlilik ölçütlerini tamamlayıcı niteliktedir ve küresel ölçekte vahşi memelilerin bolluğunun ve ekolojik ayak izinin bir göstergesi, küresel yaban hayatı durumunun zamansal dinamiklerini takip etmek için bir ölçüt ve koruma çabaları için sezgisel bir veri kaynağı olarak hizmet edebilir.

Ekip öncelikle belirli türler için mevcut nüfus tahminlerini topladı. Tüm vahşi kara memeli türlerinin sadece yaklaşık yüzde 6’sı olan 392 kara memelisi için tahminler bulabildiler. Ekip, diğer türler için tahminler yapmak üzere makine öğrenimi kullandı.

Ekip, “Ayrıca her bir vahşi kara memelisi için hayvan bolluğunu etkileyen türe özgü özelliklerin bir kombinasyonunu elde ettik” diyor ve ekliyor: “Türe özgü özellikleri ve küresel nüfus raporlarını kullanarak, küresel bolluk tahminlerinden yoksun olan türlerin kalan yüzde ≈94’ünün küresel popülasyonlarını anlayan bir makine öğrenimi modeli oluşturduk.

Bu model, 4.805 memeli türü için tahminler sağladı. Oluşturulan tahminler, yaşadığı düşünülen 6.400 kara memelisi türünden hâlâ az olsa da, ekip verilerin çok az olduğu hayvanları hesaplamaya dahil etmedi ve nadirlikleri göz önüne alındığında, genel biyokütle üzerindeki etkinin zaten önemsiz olacağına inandıklarını belirtti.

Vahşi memelilerin toplam ağırlığı: 22 milyon ton!

Ekip, tüm vahşi memeli türlerinin biyokütlesinin yaklaşık 22 milyon ton olduğunu tahmin ediyor. Ancak bu biyokütle türler arasında eşit olarak dağılmış değil ve yaklaşık yüzde 40’ını sadece 10 tür oluşturuyor.

Beyaz kuyruklu geyik, tahminen 45 milyon bireye dağılmış 2,7 milyon tonla herhangi bir türe göre (insanlar hariç) en fazla biyokütleyi oluşturuyor. Ardından 1,9 milyon ton ağırlıkla yaban domuzu gelirken, onu 1,3 ton ağırlıkla Afrika savana fili izliyor.

İnsanlar ise yaklaşık 390 milyon tonluk bir biyokütleye sahipken, canlı hayvan olarak yetiştirilen sığırlar 420 milyon tonla insanlardan bile daha ağır basıyor. Ancak bunlar, doğal olarak vahşi memelilere dahil değil.

Ekip, bulgularını şöyle özetliyor: “Memeli biyokütlesinin küresel bileşimi, vahşi memeli popülasyonları üzerindeki insan kaynaklı baskıları yansıtıyor: artan insan nüfusu, hayvan bazlı ürünlere yönelik artan küresel talep ve buna bağlı olarak fabrika çiftliklerinin genişlemesi, örneğin evcilleştirilmiş memelilerin artık vahşi kara memelilerinden 30’a bir oranında daha ağır bastığı bir sonuca sebep oluyor. Biyokütle, koruma statüsünün veya antropojenik baskıların doğrudan bir göstergesi olmasa da, vahşi ve evcilleştirilmiş türlerin biyokütlesi arasındaki oranın, insanlığın gezegenimiz üzerindeki etkisindeki olağanüstü artışa ilişkin daha fazla perspektif sağladığını öneriyoruz.

Çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences üzerinde yayınlandı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post