X

İnternette viral olan “Bir Gecelik Öksürük Şurubu”: 1900’lerin akıllara zarar “öksürük şurubu”

1900’lerin başlarında uygulanan tıbbi yöntemlerin sorgulanabilir oldukları rahatlıkla söylenebilir. Henüz teknolojinin yeni yükselmeye başladığı bu dönemde, tedaviler genellikle makul dozların çok ötesinde verilen sert ilaçlardan oluşuyordu ve hemen hemen her hastalık için çözüm olarak kokain veya opioidler veriliyordu. Bunların gerçekten işe yaramadığını şu anda söyleyebilsek de, hastaların azılarını unutmaları böyle bir hava estiriyordu.

Ancak, belki de bu ilaçların hiçbiri, 19. yüzyılın sonlarından kalma ve son zamanlarda şüpheli içeriği nedeniyle internette viral hale gelen “Bir Gecelik Öksürük Şurubu” kadar “iyi zaman” geçirmelerini sağlamamış olabilir. Bu şurubun ana bileşenleri olarak listelenenlerin içerisinde yüzde 1 alkol, hint keneviri (Cannabis indica), kloroform ve morfin bulunuyor. Böyle bir karışımın, hastalığınız ne olursa olsun kolaylıkla uyumanızı sağlayacağı kesin.

Viral olan fotoğraftaki ilaç şişesinin ne zaman yapıldığı tam olarak belli değil, ancak Kohler Manufacturing bu şurubu 1880’lerden itibaren üretiyordu ve bu tür şuruplar 1900’ler boyunca tipik olarak karşımıza çıkıyor. Ancak fotoğraftaki bu şurubun, ABD’de yasa dışı yiyecek ve içecek hareketini yasaklayan “1906 Gıda ve İlaç Yasası”na uygun olmasından dolayı 1906’dan sonra yapıldığı söylenebilir.

İlginç bir şekilde, bu şurup şu anda bize akıl almaz görünse de, o zamanlar oldukça tipik bir öksürük ilacıydı. Ağrı kesici olarak ve öksürüğü durdurmak için morfin, eroin ve diğer haşhaş türevleri kullanılıyordu. Ayrıca kloroformun da öksürüğe yardımcı olduğu ve hastanın uykulu olmasını sağladığı (belki biraz fazla uykulu olabilir) söyleniyordu ve alkol ve kenevir de, yine uyumaya yardımcı olmak için gerginliği gidermeye “yardımcı oluyordu.”

Opioidler daha sonraları kontrol altında alındı ve FDA 1976’da kalp durması ve kanser riskini artırdığını bulması ile kloroform kullanımını durdurdu. Bu yüzden öksürük şurupları 1900’lerin sonlarında büyük bir dönüşüm yaşadı, ancak bu ilaçların hala bozulmamış pek çok örneği bulunabiliyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post