Evrendeki en hızlı ‘şey’ olan ışığı, sıradan bir kamera ile yakalamak imkansızdır. Ancak konu MegaX olarak bilinen özel bir kamera sensörü olduğunda ışığın havadaki süzülüşünü görüntülemek dahi mümkün oluyor.
Yine de saniyede 24.000 kare görüntü kaydedebilen MegaX ile dahi ışığı yakalamak çok kolay değil. Bu nedenle İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Edoardo Charbon ve öğrencisi Kazuhiro Morimoto, ışığı görüntülemek için özel bir düzenek kurdu.
Birden fazla aynadan oluşan özel bir düzenek kuran ikili, aynalardan yansıyan fotonları yakalayabilmek için MegaX’in diyot tabanlı foton sensöründen faydalandı. Ancak böylesine gelişmiş bir düzenek ve kamera dahi tek başına yeterli değil.
Yaklaşık 299.792.458 metre/saniye hıza sahip olan ışığı görüntülemek için lazerden çıkan foton öbeğinin havadaki mikro parçacıklar ile girdiği etkileşime odaklanıldı. Bir başka deyişle aşağıdaki videoda görmüş olduğunuz ışık hüzmesini, daha çok fotonların havadaki parçacıklardan yansıması olarak tanımlayabiliriz.
Geçitli mod olarak adlandırılan özel bir modda kullanılan kamera, bu modda ışığı yakalamak için 3.8 nanosaniyelik çok hızlı bir elektronik obtüratör kullanıyor. Çekim hızı bu denli yüksek olduğu için foton öbekleri havada yakalanabiliyor.
Işığın havada süzülüşünü gösteren video
Kaynak: Webtekno