X

Işık hızından daha yüksek hızlar mümkün mü? Uzay’daki bu gözlem, bilim insanlarını şaşırttı

NASA’nın bir basın açıklamasına göre, 2017 yılında bilim insanları, serbest bıraktığı enerjinin “bir süpernova ile karşılaştırılabilir” olduğu söylenilen güçlü bir radyasyon jeti fırlaması ile iki nötron yıldızının muhteşem bir çarpışmasını gözlemlediler.

Ancak, bilim insanlarını toplanan tüm verilerin detaylı olarak incelemeleri, karmaşıklığı nedeniyle günümüze kadar sürdü. Diğer pek çok ilgi çekici bulgunun yanı sıra, ışıktan daha hızlı hareket eder gibi gözüken varlıklar bulunuyordu. Bunun teoride imkansız olması gerekiyor. Neyse ki bu durumun gayet mantıklı bir açıklaması bulunuyor.

Işık hızından daha yüksek hız: Nedeni ne?

GW170817 olarak adlandırılan olay, ikili nötron yıldızı birleşmesi olarak bilinen olaydır. Nötron yıldızları, bir zamanlar büyük kütleli yıldızların ve evrendeki en yoğun nesnelerin bazılarının çökmüş çekirdekleri. NASA’nın söylediğine göre, bunlardan sadece bir çay kaşığı büyüklüğünde olan biri, Dünya’da dört milyar ton ağırlığına sahip olacaktır.

NASA’nın belirttiği üzere, bu akıl almaz yoğunlukları ile muazzam yerçekimine sahipler. Bu nötron yıldızlarından ikisini bir araya getirmeye yetecek kadar büyük bu yerçekimi, bilim insanlarının yerçekimi dalgaları ve gama radyasyonunu uzaya yayan patlayıcı bir çarpışmada ilk kez bir nötron yıldızı birleşmesinde beraber tespit ettikleri örnek oldu.

Hubble Uzay Teleskobu, patlamanın ardından iki nötron yıldızının bir kara deliğe çöküşünü gözlemledi. Daha sonra kara deliğin etrafında dönen bir disk oluştu ve bu da inanılmaz hızlı madde jetlerini uzaya fırlattı. Bulgularını Ulusal Bilim Vakfı’nınkiyle birleştiren bilim insanları, jetlerin ne kadar hızlı hareket ettiği de dahil olmak üzere olayı son derece hassas bir şekilde bir araya getirmeyi başardılar.

Hubble gözlemlerinden alınan veriler, başlangıçta, jetlerin ışık hızının yedi katı hızla hareket ettiğini gösteriyordu. Tabii ki, bunun imkansız olması gerekiyor. Bilim insanları, bu tutarsızlığı, sınır ötesi hareket olarak bilinen bir olaya bağlıyorlar. NASA’nın söylediğine göre, temel olarak, jetlerin gezegenimize neredeyse ışık hızında yaklaşmasından dolayı, daha sonraki noktalarda yaydığı ışığın her seferinde daha kısa bir seyahat mesafesine sahip olduğunu ve gerçekte olduğundan daha hızlı hareket ediyormuş gibi görünmesini sağlıyor.

Bilim insanları bazı ek hesaplamalarla gerçek hızı buldular ve ışık hızının en az yüzde 99,97’si olduğunu belirlediler. Bilinen kuralları yıkıyor olmasa da, bunun hala oldukça hızlı olduğunu söylemek mümkün.

Bilim insanları, bu hafta Nature’da yayınlanan bir makalede bulgularının, gelecekte nötron yıldızı birleşmelerinin daha da kesin gözlemlerine izin vereceğini ve bunun da potansiyel olarak evrenin genişleme hızının hesaplanmasına yardımcı olabileceğini umduklarını belirtiyorlar.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post