X

Islık çalan skrotum: Testis bölgesinden ıslık sesi gelen adamın garip hikayesi

İnsan vücudundan pek çok farklı komik ses çıkabilir. Tabii ki bu sesler çoğunlukla sorun olmaz. Ancak bazen bu sesler bir şeylerin yanlış gittiğinin işareti de olabilir. Neşeli bir ıslık gibi daha iyi huylu olanlar bile yanlış yerden geldiklerinde hoş karşılanmaz.

Amerikan Vaka Raporları Dergisi’nde geçtiğimiz ay yayınlanan bir makalede belirtilene göre, kısa bir süre önce tekrarlayan epididimit nedeniyle skrotal insizyonu ve drenajı yapılan 72 yaşındaki bir erkek, başlıca ‘ıslık çalan skrotum (testis bölgesi)‘ ve dispne (nefes darlığı) şikayetleriyle yerel bir acil servise başvurdu.

Bu oldukça garip vaka raporunda yazarlar “bu vaka raporu, yakın zamanda geçirilmiş bir skrotal prosedürden havanın karın bölmesinden kaçmasına izin veren ve ‘skrotal ıslık çalmasına’ neden olan açık skrotal yarası olan bir hastayı tanımlamaktadır” yazıyor.

Yazarların açıkladığına göre bu vaka, “pulmonoloji/kritik bakım kapsamındaki ortak bir varlığın benzersiz bir sunumuydu“, yani çökmüş bir akciğerin veya pnömotoraksın bir sonucuydu.

Tabi ki “çökmüş bir akciğer”, akciğerlerin beklediğinizin tam tersi şekilde çalışması nedeniyle biraz yanlış bir adlandırma. Çökmüş bir akciğer, gerçekten “çökmekten” ziyade akciğerler ve göğüs duvarı arasındaki boşluğa giren hava akışının sonucu.

Normal şartlar altında bu durumun sonucu, hastanın şiddetli göğüs ağrısı çekmesi, nefes almakta zorlanması ve hatta maviye dönmesidir. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere bu vakadaki şartlar normal değildi.

Vaka raporunda belirtildiği üzere “[A] göğüs BT’sinde bilateral pnömotoraks, pnömomediasten ve karın, perine ve skrotumda aşırı deri altı amfizemi saptandı. Skrotumunda, skrotum içinde herhangi bir büyük ödem veya hava sıkışması olmayan, açılan bir yara vardı.

Başka bir deyişle bu adamın içerisi havayla doluydu. Doktorların tam olarak nasıl gerçekleştiğini bilmediklerini söylemelerine rağmen, dolayı çökmüş akciğeri çevreleyen hava bir nedenden dolayı akciğerleri arasındaki boşluğa, diğer akciğerinin etrafındaki boşluğa ve hastanın karın ve kasık bölgelerinde derisinin altındaki dokulara yayılmıştı.

Hasta, daha önceki bir ameliyatından kaynaklanan “açık skrotal yaraya” sahipti. Hastanın durumu da karnındaki havanın, buradaki delikten dışarı çıkmasına ve hastaneye gitmek istemesini gerektiren bir ses çıkarmasına neden olmuştu.

Neyse ki hasta, doktorlar akciğerlerinin etrafındaki ve derisinin altındaki dokuların içindeki havayı boşaltmak için iki taraflı göğüs tüpleri ve deri altı hava kanalları yerleştirdikten sonra iyileşti. Kasıklarındaki ve uyluklarındaki hava biraz daha uzun süre dayandı ve hastanın ikinci bir skrotal cerrahiye ihtiyacı oldu, ancak sorun sonunda tamamen düzeldi.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post