X

James Webb teleskobunda beklenmedik bir arıza oluştu. Peki, NASA Şimdi Ne Yapacak?

James Webb Uzay Teleskobu, bu yılın başlarında konumunu “mükemmel” bir şekilde ayarladığından beri evrenin inanılmaz görüntülerini bizlere ulaştırıyor. Ancak 10 milyar dolarlık bir teleskopta bile arızalar ortaya çıkabiliyor. Webb’den gelen son rapora göre gözlem mekanizmalarından biri bir sorunla karşılaşmış ve mühendisler şimdilerde buna bir çözüm bulmak için çalışıyorlar.

NASA, yayınladığı bir blog yazısında, 24 Ağustos’ta Webb’in orta çözünürlüklü spektroskopisini (MRS) desteklemek için kullanılan mekanizmanın “artan sürtünme” yaşadığını açıkladı. Uzay ajansı, “ileriye dönük seçenekleri değerlendirmek” için anomali inceleme kurulunu toplantıya çağırdı ve Webb’in gözlemlerini durdurdu. Kurul sorunu analiz etmek ve çözmek için stratejiler geliştirmek üzere çalışıyor.

Webb’in MRS gözlem modu, teleskopun spektrumun orta kızılötesi kısmındaki (insan gözünün görebildiğinden daha uzun dalga boyları) ışığı görmek için bir kamera ve bir spektrograf kullanan Orta Kızılötesi Enstrümanının (MIRI) bir parçası. MIRI’nin 4 gözlem modu var: Görüntüleme, koronagrafik görüntüleme, düşük çözünürlüklü spektroskopi ve orta çözünürlüklü spektroskopi.

NASA’ya göre söz konusu aksaklık, MRS gözlem modu için bir “ızgara tekerleği” gibi işlev gören ve bilim insanlarının bu modu kullanarak gözlem yaparken kısa, orta ve daha uzun dalga boyları arasında seçim yapmasına olanak tanıyan bir mekanizmayı etkilemiş durumda.

NASA sorunu çözmeye çalışırken şimdilik bu mod beklemeye alındı. Uzay ajansı, “Gözlemevinin sağlığı iyi durumda ve MIRI’nin diğer 3 gözlem modugörüntüleme, düşük çözünürlüklü spektroskopi ve koronagrafi – normal çalışıyor ve bilim gözlemleri için kullanılabilir durumda,” diye de blog gönderinde açıklamada bulundu. Sorunun önümüzdeki günlerde çözülmesi bekleniyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post