X

James Webb uzay teleskobu, bu kez kelimenin tam anlamıyla evrende saklanan bir soru işareti buldu

JWST’nin (James Webb Uzay Teleskobu) en son görüntüsündeki bir arka plan cismi kelimenin tam anlamıyla kafa karıştırıcı bir görüntüye sahip. Ayrıca bu sefer, bu cisim sadece mecazi olarak kafa karıştırıcı değil ve dev bir soru işaretini benzeyen şekliyle de adeta bir soru soruyor. Çok büyük olasılıkla bu cisim bir etkileşimde bulunmakta olan ve bu sırada bize soru işaretini hatırlatan bir şekil kazanan uzak bir galaksi.

Cisim, resmin odağının alt kısmında ufak bir nokta gibi gözüküyor ve Herbig-Haro 46/47 olarak adlandırılıyor. Bu ikili, onlarca yıldır incelenen bir çift genç yıldızdan oluşuyor. Yıldızlar, karanlık bir bulutsunun kenarında bulunuyor ve bu nedenle görünür ışıkla gözlemlendiklerinde pek görkemli görünmeyebilirler. Ancak JWST’nin kızılötesi gözleri, bu katmanların çok daha ötesindeki bakışı ile bu iki bebek yıldızın ortamı hakkında çok daha fazlasını açığa çıkarmayı başardı.

JWST, evren hakkında o kadar keskin bir görüşe sahip ki, bu gözlemindeki çoğu arka plan nesnesi aslında galaksilerden oluşuyor. Karakteristik bir şekilde dışa doğru uzanan altı huzmeyi içermeyen herhangi bir şey, galaksimizin çok ötesinde bir şey ve soru işareti de bunların arasında yer alıyor.

Bu cismin tuhaf şekli için olası bir açıklama, bir galaksi birleşmesi olduğu, ya da iki galaksinin etkileşime girmeye başladığı bir yer olduğu olabilir. Yerel evrenimizde de bu tür birkaç çift biliyoruz ve bunlara ünlü bir örnek olarak Fareler Galaksileri gösterilebilir.

Soru işareti şeklindeki sistem muhtemelen bizden çok uzakta yer alıyor. Galaksi birleşmeleri çok sayıda yeni yıldız oluşumuna sahip, bu nedenle daha genç yıldızların yaydığı daha enerjik ışık nedeniyle daha “mavi” olma eğilimindedirler. Bu nesne için durum böyle görünmüyor, ancak bazen nesnedeki veya ön plandaki toz bu pratik kuralı bozabilir.

Şimdilik bu soru işareti cismi için planlanan bir takip incelemesi olup olmadığı belli değil ve JWST’nin yoğun programında bu garip noktaya yeni bir araştırmanın yapılıp yapılmayacağını zaman gösterecek.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post