X

James Webb uzay teleskobundan bir müthiş kare daha: Neptün ilk defa böyle görüntülendi

James Web Uzay Teleskobu bir güneş sistemi gezegeninin daha, büyüleyici bir görüntüsünü üretti. Sistemin en dışarıdaki gezegeni olan Neptün’ün yeni görüntüsü, dramatik ve genellikle gözden kaçan halkalarını gösteriyor. Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı, bu görüntünün 1989’dan beri gezegenin alınmış en net görüntüsü olduğunu söylüyor.

Neptün o kadar uzakta ki, ancak 1846’da keşfedildi ve Plüton 2006’da cüce gezegene indirildiğinde, resmen güneş sisteminin en dıştaki gezegeni oldu. James Web Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından çekilen yeni görüntü Neptün’ün halka yapısının ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor ve ESA, bu halkalardan bazılarının daha önce hiç görüntülenmediğini söylüyor. Son net görüntü, 1989’da Voyager 2’nin yanından geçişinde alınmıştı.

NASA, basın açıklamasında, “Bu soluk, tozlu halkaları son gördüğümüzden bu yana otuz yıl geçti ve onları kızılötesinde ilk kez görüyoruz” dedi.

Neptün bir buz devi olarak sınıflandırılıyor ve gezegen hidrojen ve helyum bakımından zengin. Ayrıca, bir miktar metan içeriyor, bunların hepsi Neptün’e görünür ışık tayfında bakıldığında buz mavisi görünümünü veriyor.

James Web Uzay Teleskobu bu yeni görüntüyü yakın kızılötesi olarak aldı ve Neptün’ün metan gazı aldığı kızılötesi ışığın büyük bir bölümünü emdiği için gezegen daha karanlık görünüyor. Görüntüdeki parlak çizgiler ve lekeler, güneş ışığını gezegen tarafından emilmeden önce yansıtan yüksek irtifa bulutları. James Web Uzay Teleskobu ayrıca Neptün’ün 14 uydusundan yedisini de görebildi: Triton, Galatea, Naiad, Thalassa, Larissa, Despina ve Proteus.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post