X

James Webb’i iki hafta boyunca neredeyse çalışamaz hale getiren sorun, yazılım hatası çıktı

James Webb Uzay Teleskobu, yaklaşık iki haftalık bir teknik sorundan nihayet kurtuldu. Keşifleriyle bilim insanlarını büyüleyen yeni nesil uzay teleskobu, 7 Aralık’ta sorunlar yaşamaya başlamıştı. NASA Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sorunun “sistemlerde tetiklenen bir yazılım hatasından kaynaklandığını” söyledi.

Hata, teleskobun güvenli moda geçmesine neden oldu. Bu sayede teleskobun, ekip sorunu giderirken gerekli olmayan sistemleri kapatarak kendini koruması sağlanıyor.

Yine de bu sorun JWST’nin çalışmasını tamamen durdurmadı. NASA, “Bu olay, bilim operasyonlarında bu süre zarfında birkaç gün süren birkaç duraklamayla sonuçlandı” dedi. Sistemler yeniden ayarladıktan sonra Webb, 20 Aralık itibarıyla tam performansına geri döndü.

Bu tip sorunlar, neredeyse tüm karmaşık uzay görevleri için normal kabul ediliyor. Örneğin Hubble Uzay Teleskobu, otuz yılı aşkın hizmeti boyunca defalarca teknik sorun yaşadı ve her defasında bunlardan kurtulmayı başardı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post