X

Jiletlerin Uzun Süre Keskin Kalmamasının Bilimsel Sebebi

Cuma günü Science dergisinde yayınlanan bir makale, tıraş bıçaklarında bulunan jiletlerin keskinliğini neden bu kadar çabuk kaybettiğini ortaya çıkardı. Sorunun nedeni tahmin edildiği gibi kullanımdan dolayı aşınma değil.

Araştırmaya göre jiletlerin metalinde bazı zayıf ve hassas noktalar bulunuyor. Bu noktalar sakallarla çarpıştıkça kırılma ve açılma yapıyor. Bir defa çatlak oluştuktan sonra da açık giderek daha da genişliyor ve jileti kullanılmaz hale getiriyor.

Jiletlerin metali değişebilir

Tıraş bıçaklarında kullandığımız jiletler teknik olarak evimizdeki çatal bıçak takımlarında ve cerrahi alanında kullanılan metalle aynı paslanmaz çelik türünden üretilir. Bu çelik türünün üretilmesinde metal eritilerek, yüksek sıcaklıkta işlenir.

Araştırmalara göre bu süreçten sonra jilet üzerinde ufak tefek çatlaklar oluşuyor. Bu çatlaklar sakallara temas ettikten sonra giderek daha da fazla açılma eğilimi gösteriyor. Araştırmacılar bu çatlaklara neden olan sorunu tespit ettikten sonra daha dayanıklı bıçaklar üretme yolları geliştirecek.

Araştırmacılardan Gianluca Roscioli, araştırma kapsamında her üç günde bir çeşitli tek kullanımlık tıraş bıçaklarıyla sakal tıraşı oldu. Daha sonra da her tıraştan sonra bıçaklardaki değişiklikler incelendi. Sonuç olarak C şekilli yapıların kenarlardan kaybolduğu ortaya çıktı.

Jiletler “keskinlikten kırlıyor”

Araştırmanın sonuçlarına göre Martensitli çelik adı verilen bu yapıların bu kadar keskin olmasını sağlayan özelliği aynı zamanda kırılgan olmasına da neden oluyor. Metalin keskinleştirilmesi sırasında mikro çatlaklar oluşuyor. Bu çatlaklar daha sonra bir yüzeyle temas ettiğinde C şekilli yapılar dökülmeye başlıyor.

Uzmanlara göre çatlakların jiletten jilete ve kullanıcıdan kullanıcıya fark etmesinin altında pek çok farklı sebep var. Bunlar arasında en başı sakal çekerken ayrıca bıçağın kullanım açısı, çeliğin homojen karışmamış olması gibi durumlar da jileti etkiliyor. 

Araştırmacılar şimdi yeni ve daha dayanıklı bir jilet türü için de patent başvurusu yaptı. Ekibe göre bu jiletlerin maliyeti daha yüksek olsa da daha fazla tıraş olabilmeyi sağlayacak ve genel olarak atık madde üretimini de azaltacak. 

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post