Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Juice isimli (Jupiter Icy Moons Explorer) roketini Cuma sabahı erken saatlerde başarıyla fırlattı. Uzay aracı, Jüpiter’in en büyük uydusu Ganymede’nin yörüngesine girmeye çalışacak. Ayrıca Jüpiter’in 3 büyük uydusunda yaşamın izlerini arayacak.
Jüpiter’in uyduları gizemini koruyor
Juice Cuma sabahı Avrupa’nın Fransız Guyanası’ndaki yeri olan Kourou’daki Uzay Limanı’ndan fırlatıldı. Jüpiter’in su zengini uydusu Ganymede’nin yörüngesinde dolanmak üzere tasarlanan sonda, yerel saatle sabah 9:14’te bir Arianespace’e ait Ariane 5 roketiyle havalandı. Bu yolculuk yaklaşık sekiz yıl boyunca sürecek ve uzay gemisini bir sonraki istikametine uygun hızda ulaştırmak için yerçekimi yardımı sağlayan, Dünya’nın ve Venüs’ün çekim gücünü kullanacak.
Yolculuk sonunda araç, Jüpiter’in yörüngesine girecek ve gezegenin buzlu uydularından üçünde bazı uçuşlar gerçekleştirecek. Bu uydular Europa, Callisto ve gezegenin en büyük ayı Ganymede oluyor. Uzay aracı, süresiz olarak kalacağı Ganymede çevresinde yörüngeye oturmadan önce Jüpiter sistemi ve uyduları hakkında detaylı veri toplamak için yaklaşık dört yıl boyunca çalışacak. Juice, Ganymede’ye ulaştığında ise resmi olarak başka bir gezegenin uydusunun yörüngesinde dönen ilk gemi olma unvanının sahibi olacak.
Sonda, Jüpiter’in en uzak ayı Callisto’ya 120 mil (200 km) kadar yakın yörüngede dönen Jüpiter’in buzlu uydularında birden fazla uçuş gerçekleştirecek. Sonda, Callisto’da 21, Ganymede’de 12 ve Europa’da iki uçuş gerçekleştirecek. Europa uçuşunun az olmasının nedeni ise halihazırda bu ayı inceleyen başka bir sonda olan NASA’nın Europa Clipper orada bulunması.
Juice’ın kapsayıcı amacı, araştırmacıların Jüpiter sisteminin beş gizemini anlamalarına yardımcı olacak. Bunlar:
- Ganymede neden bu kadar benzersiz?
- Okyanus bu dünyalarda nasıldı?
- Jüpiter’in karmaşık ortamı uydularını nasıl şekillendiriyor?
- Tipik bir gaz devi gezegen neye benzer – nasıl oluştu ve nasıl çalışıyor?
- Jüpiter sisteminde yaşam olabilir mi – ya da hiç olmuş olabilir mi?
ESA, sondadan gelen verilerin Jüpiter’in atmosferi ve gezegenin çevresindeki sistem hakkındaki anlayışını genişleteceğini umuyor. Daha önceki açıklamalarda ajans, “Onu inceleyerek güneş sistemi ve dış gezegen sistemlerinin nasıl çalıştığı, gezegenlerin nasıl oluştuğu ve farklı koşullar altında yaşamın nasıl ortaya çıkabileceği hakkında daha fazla şey öğrenebileceğimizi umuyoruz” dedi.
Kaynak: Teknolojioku