Evrenin gizemlerinden birisi daha açıklığa kavuşturuldu. Bilim insanları, onlarca yıldır çözülememiş bir gizem olan, Jüpiter’in nasıl sabit bir şekilde X-ışınlarından oluşan aurora’lar oluşturduğunu sonunda çözdü. X-ışınları, yüklü iyon parçalarının gezegenin atmosferiyle etkileşime girmesiyle tetiklenen, görünen ve görünmeyen ışık patlamalarının bir parçası olarak ortaya çıkıyor.
Benzer bir durum, kuzey ülkelerindede soğuk aylarda görülen aurora borealis (Kuzey Işıkları) olarak Dünya’da da görülüyor. Ancak Jüpiter’in aurora’ları, yüzlerce gigawatt enerji ortaya çıkarması nedeniyle Dünya’nınkinden çok daha güçlü. Jüpiter’in kuzey ve güney kutuplarından gelen bu enerji o kadar yoğun ki dünya üzerinde yaşayan her insana yetecek kadar güç üretebilecek kapasitede.
Aurora’ların kaynağı 40 yıl sonra bulundu:
Londra Üniversitesi Akademisi (UCL) ve Pekin’de bulunan Çin Bilim Akademisi’deki bilim insanlarından oluşan bir ekip, bu aurora’ların nasıl oluştuğunu 40 yıl sonra çözdü. Bilim insanları, X-ışınlarının, Jüpiter’in kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan, dikey döngüler halinde gezegeni çevreleyen manyetik alan çizgilerinde oluşan düzenli titreşimlerle tetiklendiği sonucuna vardılar.
Jüpiter’in manyetik alan çizgilerinin düzenli olarak titreşmesinin nedeni henüz belli değil ancak titreşimlerin güneş rüzgarından veya gezegenin bu manyetik alan tarafından kontrol edilen manyetosferindeki yüksek hızlı plazma akışlarından kaynaklanabileceğine dair teoriler mevcut. Jüpiter’in manyetosferinin Dünya’nınkinden yaklaşık 20.000 kat daha güçlü olduğu biliniyor.
Kaynak: Webtekno