X

Kendi orgazmına alerjisi olmak: POIS isimli bir garip hastalığın hikayesi

Yakın tarihli bir vaka çalışmasında doktorlar, kendi orgazmlarına karşı alerji benzeri bir tepki geliştiren bir adamın talihsiz hikayesini anlattı. Tuhaf ve nadir görülen rahatsızlık, onu cinsel ve romantik ilişkiler sürdüremez hale getirdi. Ama neyse ki doktorlar, basit bir reçetesiz satılan antihistamin kullanarak sorununu tedavi etmeyi başardılar.

Durum, orgazm sonrası hastalık sendromu veya POIS olarak bilinir. Hastalar (neredeyse her zaman erkekler) orgazmı takiben saman nezlesi veya grip benzeri semptomlar yaşarlar. Bu semptomların arasında örneğin yorgunluk, kaşıntılı gözler, tıkalı veya akan burun ve hatta hafıza sorunları bulunabilir. Bu semptomlar her orgazmdan sonra, genellikle saniyeler içinde, bazen saatler sonra ortaya çıkar ve iki ila yedi gün arasında sürebilir.

Rapor edilmiş sadece 60 kişi var

Bir kişinin cinsel işlevini etkileyebilecek birçok farklı hastalık vardır, ancak POIS özellikle nadir olanlar arasında yer alıyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri, şu anda ABD’de 1.000’den az insanın bu sendroma sahip olduğunu tahmin ediyor. Urology Case Reports’un Kasım sayısında yayınlanacak olan bu son vaka çalışmasının yazarlarına göre, tıp literatüründe rapor edilmiş 60’tan az POIS vakası bulunuyor.

Son rapor, semptomlarını ilk kez 18 yaşında deneyimlemeye başlayan, başka bir sağlık problemi olmayan 27 yaşında bir erkeği anlatıyor. Grip benzeri hastalığına ek olarak, orgazmdan sonra sıklıkla kollarında kurdeşenler oluşuyordu. Yıllar boyunca, bir kulak burun boğaz uzmanı, bir bulaşıcı hastalık uzmanı ve birden fazla alerji uzmanı da dahil olmak üzere birçok sağlık uzmanına başvurmuştu, ancak sundukları hiçbir şey yardımcı olmadı.

Bu doktorlara geldiğinde, uzun süredir her türlü cinsel aktiviteden ve romantik ilişkilerden aktif olarak uzak duruyordu.

POIS neden oluyor?

Nadir olması nedeniyle, POIS’e tam olarak neyin sebep olduğu hakkında çok az şey biliniyor. Ancak kişinin meni içindeki bir şeye karşı bir tür aşırı duyarlılık reaksiyonu olduğundan şüpheleniliyor. Örneğin, POIS’li çoğu insan, alerjen olarak menilerini kullanarak deri delme testlerinde pozitif sonuç veriyor. Makul bir teori, sperm hücrelerinin, diğer hücrelerin çoğunda bulunan genetik materyalin sadece yarısını içerdiği için bu bağışıklık tepkisini tetikleyebileceği yönünde. Ancak kısır bireylerde de POIS görülebiliyor olması, gerçek sebebin menide başka bir bileşen olduğunu öneriyor.

Bu vakada, adam ilk epididinin bir akut epididimit vakasından veya skrotumun belirli bir bölgesi etrafındaki iltihaptan kurtulduktan sonra meydana geldiğini söylüyor. Epididimit genellikle idrar yolu enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Doktorlar, bu enfeksiyonun bağışıklık sisteminin o andan itibaren spermine karşı duyarlı hale gelmesine neden olan bir zincirleme reaksiyon başlatmış olabileceğini düşünüyorlar.

POIS’in tedavisi ne?

POIS için resmi bir tedavi bulunmuyor, ancak doktorlar diğer alerji türlerinin semptomlarını azaltabilen bir antihistamini test etmeye karar verdiler. İlk tedavileri işe yaramadı, ancak daha sonra günlük alınan feksofenadin’in reçetesiz bir versiyonuna geçtiler. Ayrıca, adama orgazm sıklığını kademeli olarak artırmasını tavsiye ettiler. Feksofenadin harika bir şekilde işe yarayarak semptomlarda %90’lık bir azalmaya yol açtı ve bu erkeğin sonunda cinsel yaşamına devam etmesine imkan tanıdı.

Doktorlar, diğer antihistaminiklerin en yüksek etkilerinin yalnızca birkaç saat sürmesi nedeniyle yardımcı olamazken, feksofenadin’in hem uzun süreli hem de yatıştırıcı olmaması sebebiyle işe yaradığından şüpheleniyorlar. Ancak bu ilaç güvenli, ucuz ve alınması kolay olmasına rağmen, doktorlar POIS’li kişiler için güvenilir bir seçenek olabileceğini doğrulamak için daha fazla araştırma yapılmasını tavsiye ediyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post