Bilim insanları milyonlarca insana para ve zaman kazandıracak bir polimer geliştirdi. Araştırmacılara göre bu teknoloji sayesinde telefon ekranları kendi kendine tamir olacak. Kendini tamir eden telefon ekranı geliştirildi.
Çatlak ve kırık ekranlar birçok kullanıcının kâbusu olmaktan artık çıkıyor. Birçok kullanıcının en büyük kâbusu ekranların çatlaması ya da kırılmasıdır. Servislerde ekranlar için bazen cihaz parasına denk gelecek fiyatlar istenmektedir.
Kendini Tamir Eden Erkan Geliştirildi!
Kanada’daki Concordia Üniversitesi‘nden iki araştırmacı bu sorunu çözebilecek bir yöntem geliştirdi. İkili yaptıkları çalışmalar sonucunda kendi kendini tamir eden telefon ekranı geliştirdi. Yani telefonda meydana gelen çatlaklar bir süre sonra kendi kendine kapanmaya başlıyor.
Araştırma ekibinden Twinkal Patel, “Çiziklerin oda sıcaklığında tamamen düzelmesini sağlamaya odaklandık” dedi. Bu da yakın gelecekte ekran değişiminin tarih olabileceği anlamına geliyor.
Bu malzemeler kendi kendini iyileştirme mekanizması nedeniyle hasarları ve çatlakları hızla onarabiliyor. Sonuç olarak, malzemeler tüketicilere zamandan ve paradan tasarruf sağlarken, kullanılan malzemenin ömrünü uzatıyor ve çevresel yükü azaltıyor.
Geliştirilen polimer teknolojisinin ileride bataryaların ömrünü de uzatabileceği öne sürülüyor.
Kaynak: Teknolojioku