Kol veya bacak kırılmaları, yaygın olarak gerçekleşen kazalardır. İnsanlar, kimi zaman dikkatsizliklerinden kimi zaman da başlarına gelen kazalardan ötürü kol veya bacaklarını kırabilirler. Herhangi bir yerin kırılması hem ciddi anlamda ağrılı hem de sıkıntılı bir süreçtir. Çünkü kırılan bölgeye yapılan alçılar, çok da kullanışlı değildir.
ABD'li bilim insanları ise şimdi, yeni bir alçı kalıbı geliştirdiler. Bu yeni kalıp hem görünüş itibarıyla hem de kullanışlılık açısından kolu veya bacağı kırılmış insanlara büyük kolaylık sağlayacakmış gibi görünüyor. Çünkü mühendislik öğrencileri tarafından geliştirilen bu yeni kalıp, alışılagelen alçılardan çok farklı. Şöyle ki; eğer bu yeni kalıp dünya genelinde uygulanmaya başlanırsa, hastaların kol veya bacaklarındaki alçılara gözleri gibi bakmaları gerekmeyecek.
İşte o alçı kalıbı
“Cast21” isimli bir ekip tarafından geliştirilen bu alçı kalıpları, hastanın kırılan yerine yerleştirildikten sonra reçine karışımı ile dolduruluyor. Bu reçine karışımı, sadece 5 dakika gibi kısa bir süre içerisinde donuyor ve su geçirmez bir hale geliyor. Bu sayede hastalar, geleneksel alçılardan kurtulmuş olurken, bu alçı türü için de herhangi bir bakım yapmak ya da dikkat etmek zorunda kalmıyorlar.
Geliştirilen bu yeni alçı türünün dikkat çekici yanlarından bir tanesi de hava alabiliyor olması. Böylelikle hastaların, kırılan kol ve bacaklarındaki alçılanan bölgelerinde enfeksiyon riski engellemiş oluyor. Ayrıca bu alçı, kolu veya bacağı kırılan kişilerin en büyük problemlerinden bir tanesi olan kaşıntı sorununu da ortadan kaldırıyor. Uzmanlara göre hastalar, bu alçıyla normal yaşamlarından hiçbir şey kaybetmiyorlar.
Bu yeni alçı kalıbının uygulanması toplamda 10 dakika bile sürmüyor. Doktor veya hemşireler, hastaların kırılan bölgelerine yerleştirdikleri kalıpların içini reçine ile dolduruyorlar ve bunun kurumasını bekleniyor. Bu alçı kalıbının uygulanmasında başka bir işlem bulunmuyor. Üstelik yeni nesil alçı, geleneksel alçılara göre çok daha kolay bir şekilde çıkarılıyor. Alçının alınması için testereye ihtiyaç duyulmuyor.
Doktorlara göre bu alçının avantajlı yanlarından bir tanesi de hafif olması. Yapılan açıklamalarda, bu alçının neredeyse hissedilmeyecek kadar hafif olduğu belirtiliyor. Yani bu yeni nesil alçıyı kullanmanız halinde günlük aktivitelerinizi rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Üstelik yeni nesil alçının boyun bölgesine asılması gerekmediğinden, ekstra bir yorgunluk da yapmıyor.
Bilim insanlarının geliştirdiği bu yeni alçı, şu an için sadece kol veya bacak gibi bölgelerde kullanılabiliyor. Ancak uzmanlar, bu alçının vücudun her bölgesinde kullanılabileceğine inanıyorlar ve bu bağlamda da çalışmalarını yürütüyorlar. Şimdilik sadece proje aşamasında olan bu alçı kalıbı, ilerleyen dönemlerde seri üretime geçebilir ve eğer böyle bir durum gerçek olursa, geleneksel alçılar tarih olabilir.
Kaynak: Webtekno