X

Kızılötesi dalga boyu ile 30 metreden kablosuz şarj gerçek oluyor

Bilim insanları, cihazları uzaktan şarj etmek için bir kızılötesi lazerin nasıl kullanılacağını araştırdı. Sistem, 30 metre mesafeye ve 400 miliwatt’a kadar güç sağlayabiliyor. Bu güç miktarı küçük sensörleri ve diğer teknolojileri şarj etmek için yeterli ve gelişmelerle birlikte mobil cihazları da şarj etmek mümkün olabilir.

Optics Express dergisinde yayınlanan çalışma, dağıtılmış lazer şarjı adı verilen bir yönteme odaklanıyor. Raporda, bir kızılötesi lazerin (cilde veya gözlere zarar vermeyen bir dalga boyu), küresel bir top lens aracılığıyla 10 x 10 milimetre fotovoltaik alıcıya sahip bir cihaz üzerinden parladığını görülüyor.

Alıcı, birçok mobil cihaza ve sensöre bağlanacak kadar küçük ve ekip, 400 miliwatt’ı 85 miliwatt elektrik gücüne dönüştürebildiğini gösterdi. Bu sonuç küçük olsa da, oldukça önemli bir başarı.

Güney Kore’deki Sejong Üniversitesi’nden ekip lideri Jinyong Ha, bir basın açıklamasında “diğer yaklaşımların çoğu, alıcı cihazın özel bir şarj istasyonunda olmasını veya sabit olmasını gerektirirken, dağıtılmış lazer şarjı, verici ve alıcı birbirinin görüş alanında olduğu sürece, izleme süreçleri olmadan kendi kendine hizalamayı sağlar” dedi ve devam etti: “Ayrıca, bir nesne veya bir kişi görüş hattını bloke ederse, otomatik olarak güvenli bir düşük güç dağıtım moduna geçer.

Çok yönlülük heyecan verici olsa da, ekibin çeşitli sorunlar üzerinde çalışması gerekiyor. Bunların ilki, tahmin edilebileceği gibi, güç miktarı sorunu. Mevcut hızla, cep telefonunuzu şarj etmeniz yüz saatten fazla sürecektir. Ve sistem şu anda bir seferde yalnızca bir cihazı şarj edebiliyor, ancak küresel lens sayesinde bu cihazı odanın içerisinde takip edebiliyor.

Ha, “Cihazlara kablosuz olarak güç verme yeteneği, telefonlarımız veya tabletlerimiz için güç kablolarının taşınması ihtiyacını ortadan kaldırabilir” diyor ve ekliyor: “Ayrıca, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarındakiler ve üretim tesislerinde süreçleri izlemek için kullanılan sensörler gibi çeşitli sensörlere güç sağlayabilir.

Elektriği kablosuz olarak iletme girişimleri, elektrik gücü ile çok benzer bir geçmişe sahip. Nikola Tesla bunun yapılabileceğini düşünüyordu. O zamandan beri, kablosuz yönlendiriciler kullanarak güç sağlama yolları da dahil olmak üzere birçok farklı yaklaşım üzerinde çok sayıda çalışma yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post